De beste Delphinium is vegetatief vermeerderd

    Delphinium noemt men de koningin onder de vaste planten vanwege
    het imposante voorkomen en de bloei in veelal indrukwekkende tinten blauw. Toch is er terughoudendheid en dat zit hem vooral in het feit dat de plant extra aandacht vraagt, zowel bij de vermeerdering als in de tuin.

    Het belangrijkste onderscheid bij Delphinium is of het om generatief of vegetatief vermeerderde planten gaat. Bij generatief gaat het om zaailingen van voornamelijk de Pacific Giant Group. Deze op kleur te zaaien selecties die het eerste jaar al goed bloeien, werden in de jaren dertig geïntroduceerd door de Amerikaan Frank Reinelt. Behalve dat ze in het Neder­landse klimaat kortlevend zijn, zijn de bloemtrossen vaak zo zwaar dat ze ondersteuning verlangen.

    Scheuren, stekken of weefselkweek

    Vegetatief vermeerderen gaat via scheuren, stekken of weefselkweek en is specialistenwerk. Het geeft stevigere planten die meestal in grotere potmaten worden aangeboden.

    Bij de vegetatief vermeerderde ridder­sporen is een indeling te maken in klein- en grootbloemige variëteiten. Kleinbloemig zit in de Belladonna Group, grootbloemig in de Elatum Group. Ook de talrijke hybriden ontstaan uit de Elatum Group zijn veelal grootbloemig.

    Planten uit de Belladonna Group blijven relatief laag en de bloemstelen – één plant maakt er vijftien tot dertig – vertakken goed. Dat resulteert in een volle plant die minder snel omwaait in de tuin.

    Honderd bloemen per stengel

    Planten uit de Elatum Group groeien beduidend hoger en maken vijf tot tien bloemstelen. Afzonderlijke bloemen zijn tot 10 cm groot en per bloemstengel verschijnen er gemiddeld honderd. De speerpunten binnen deze groep zitten niet zozeer in nieuwe kleuren, maar meer in kortere lengtes en ziekteresistentie. Opmerkelijk is dat er nog vele oude cultivars verkrijgbaar zijn wat iets zegt over de kwaliteiten ervan.

    Voor beide groepen geldt dat de meeste selecties in de traditionele blauwe ridderspoorkleur uit Duitsland komen. Daar is vooral de collectie van Karl Foerster befaamd. Andere kleuren als wit, roze, zalmroze, crème en zachtgeel komen van Engelse veredelaars.

    Klik hier voor het artikel over Delphinium in TenL 16/17 en lees wat verschillende kwekers en een tuinontwerpster te vertellen hebben over Delphinium. Naast de tips van kwekers bevat het artikel ook een tabel met kenmerken van veel verkochte ridderporen.

     

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties