Daggas historisch laag

    Afgelopen week was er weer een neerwaartse trend te zien in de gasprijzen, dit ondanks de relatief lichte daling van de olieprijs. Belangrijkste reden voor de dalende gasprijzen op de lange termijn; de Rough gasopslag in Engeland blijkt niet tot volgend voorjaar buitenspel te staan. Werd eerder nog gemeld dat de opslag vanaf november dit jaar maar voor 15% beschikbaar zou zijn, deze week kwam het nieuws dat toch 85% van de capaciteit te benutten is.

    Begin deze week zakte de daggasprijs naar een niveau van rond de 10,3 €ct per m³, dit was een nieuw laagterecord sinds maart 2010. De oorzaak hiervoor is te vinden in de goede aanvoer van gas uit Rusland door het beëindigde onderhoud aan de Nordstream transportleiding, het goede weer deze week en de volle gasopslagen. Eventueel is een extra impuls voor de dalende prijzen te vinden in de gedaalde Chinese importcijfers van Liquefied Natural Gas (LNG). De LNG voorraden zijn hierdoor ook groter geworden.

    Elektriciteit
    De spot prijzen gingen aanvankelijk omlaag maar door de weersomstandigheden is er meer vraag geweest waardoor de koers omhoog ging. Ook werd deze opgang veroorzaakt door problemen met de kolencentrale op de Maasvlakte.
    Voor de lange termijn was er deze week een daling te zien, de oorzaak kan gevonden worden in de neergaande lijn van olie en gas en ook de prijs van steenkolen.

    Door de verschuivingen binnen het aanbod van energieproducenten is de vraag naar kolen aan het afnemen. Deze week maakte de haven in Amsterdam bekend dat de overslag van steenkolen behoorlijk is teruggelopen met ongeveer 25%. Deze terugloop is mondiaal op gang aan het komen. Het kan op de lange termijn een hogere prijs voor kolen genereren omdat de mijnen hierop zullen anticiperen door minder te produceren.

     

    Olie
    De koersen van olie zijn behoorlijk aan het schommelen. Deze week werd bekend dat Iran vermoedelijk  aanwezig is bij het OPEC overleg, volgende maand. Thema op dit overleg zal het eventueel bevriezen van de olieproductie zijn. De koers van olie is hierdoor tijdelijk gestegen.
    Tegenwerking kwam uit de hoek van Nigeria, dit land verklaarde meer te produceren doordat er een einde zou zijn gekomen aan de vele aanslagen op de oliepijpleidingen. Deze week maakte ook Irak bekend meer olie te hebben geproduceerd. De grootste druk naar beneden kwam vanuit Amerika, hier waren de olievoorraden behoorlijk gestegen.

    Zolang de OPEC de olieproductie wil verlagen is dit voor Amerika een goede zaak, dit zou mogelijkheden bieden om zelf nog meer te gaan produceren tegen hogere koersen. Hiermee zou het marktaandeel aanzienlijk vergroot kunnen worden. Saoedi-Arabië is er niet bij gebaat dat Amerika het marktaandeel kan vergroten, dus de rol van dit land bij het overleg mag ook in twijfel getrokken worden.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl