Waterzuiveringsinstallaties die gebruik maken van ozon of waterstofperoxide hebben voor deze stoffen geen toelating nodig van het Ctgb. Dat meldt de toelatingsinstantie in reactie op het bericht van fabrikant Agrozone dat een toelating vereist is. Of een toelating nodig is, hangt namelijk af van de geclaimde werking van de zuiveringsapparatuur.
Vlak voor HortiContact lanceerde fabrikant Agrozone een persbericht dat er vanaf 1 september 2017 een Ctgb-toelating nodig is voor ozon (O3) en waterstofperoxide (H2O2). Afvalwaterzuivering gebeurt meestal met een van deze stoffen. De apparatuur van concurrerende fabrikanten die deze toelating niet hebben, zou na 1 september verboden zijn, aldus Bas Buiting, adviseur ozontechniek bij Agrozone. Dat zou ook gelden voor bestaande ontsmetters die met ozon of peroxide werken. Agrozone zelf heeft een toelating aangevraagd voor ozon, en raadt telers dan ook aan om deze apparatuur te kopen.
Navraag bij het Ctgb leert dat er een kern van waarheid in zit, maar dat de soep niet zo heet wordt gegeten. De Europese Unie heeft inderdaad in 2012 besloten dat stoffen als ozon en waterstofperoxide onder de biociden-wetgeving vallen, zodra deze stoffen worden gebruikt om bacteriën en schimmels te doden. In theorie kan dat dus gevolgen hebben voor gietwaterontsmetters en zuiveringsinstallaties.
Echter, alles hangt af van de claim die de apparatuur begeleidt. „Als O3 en H2O2 worden gebruikt om afvalwater te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen, dan is geen toelating nodig”, aldus Ctgb-woordvoerder Hans van Boven. „Ook niet als dat afvalwater daarna wordt gebruikt als gietwater. Maar als de claim luidt dat het recirculatiewater vrij wordt gehouden van bacteriën, dan gaat het om biociden en is wel een toelating nodig. En als er wordt geclaimd dat een plantenziekte wordt aangepakt, zoals fusarium, dan is zelfs een toelating als gewasbeschermingsmiddel nodig.”
Agrozone claimt dat de apparatuur water ontsmet en bacteriën afdoodt. Andere fabrikanten moeten zich nog beraden hoe ze het proces definiëren.
Lees meer over afvalwaterzuivering op HortiContact in Vakblad voor de Bloemisterij 7.