Weet jij al wat het wordt dit jaar? Costa Hollandia? Of ga je toch met een noodgang richting het zuiden, nu het weer mag?
column door Mara Juckers, adviseur Opleiding & Ontwikkeling bij Kasgroeit
Tot rust in je sleurhut
Dat wij als Nederlanders massaal ons huis verwisselen voor een sleurhut achter de auto of een tent van twee bij twee.. leg dat maar eens uit aan mensen in ontwikkelingslanden. Waarschijnlijk geloven ze je niet of snappen ze er niks van. En als je er zelf over nadenkt is het ook best gek eigenlijk. Dat je voor je lol je hele huishouden verplaatst naar een paar vierkante meter om tot rust te komen.
Het oude normaal
Er lijkt een trend te zijn op het gebied van minimalisme. Om mij heen zie ik steeds meer mensen die met zo min mogelijk op pad gaan, die een tiny house aanschaffen of met een tent op hun rug gaan rondtrekken. Is het wel goed dat we alleen nog maar tot rust komen als we niet veel meer bij ons hebben dan een tent? Ik kan mij goed vinden in de uitspraken van cabaretier en columnist Pieter Derks die ik hier laatst over hoorde. Als reactie op mensen die vraagtekens hebben bij de nieuwe anderhalve meter samenleving, heeft hij zelf juist ernstige twijfels over het oude normaal. Ergens zijn er al veel eerder dingen goed misgegaan, dat ben ik met hem eens.
Vakantie
In het concept vakantie geloof ik wel. Even uit je oude gewoonten, nieuwe dingen beleven en inspiratie opdoen. Hard werken vraagt om hard ontspannen. Kijk maar naar topsporters. Daarvan wordt verwacht dat ze hard trainen, maar ze plannen ook de nodige rustmomenten in. Het is belangrijk om dat vast te houden tijdens de werkzaamheden, juist ook na de vakantie.
Topsport
Van werknemers in de glastuinbouw wordt ook dagelijks verwacht dat ze presteren en productief zijn om de afgesproken deadlines te behalen. Waarschijnlijk wil iedereen wel presteren binnen het bedrijf waar hij / zij werkt. Het inzetten van je talenten en het verleggen van grenzen zorgt voor motivatie. Maar aan de andere kant is blessurepreventie ook belangrijk. Je kunt niet optimaal presteren als je geen rustmomenten en herstelmomenten krijgt of neemt.
Actief ontspannen
Hoe vertaal je het nemen van rustmomenten naar de dagelijkse praktijk in de kassen? Denk eens na over wat je kunt doen om medewerkers actief te laten ontspannen. Zorg ervoor dat je niet de hele dag belangrijke momenten achter elkaar plant. Stuur aan op een wandeling tussen de middag en ga er zelf ook even tussenuit. Mensen op kantoor besteden hier wel aandacht aan, maar het geldt net zo goed voor productiemedewerkers.
Fysiek en mentaal gezond
Ik ken bedrijven die tussen de werkzaamheden door oefeningen doen in de kas met hun werknemers, om de effecten van de vele repeterende bewegingen in te perken. Stigas biedt mooie programma’s voor vitale en betrokken medewerkers. En het bedrijf Greenhabbit wint ook terrein binnen onze sector. Zij werken in kleine stapjes aan de fysieke en mentale gezondheid van werknemers.
Efficiënt werken
Het nemen van pauzes betekent niet dat er minder wordt gewerkt, maar dat werknemers effectiever werken en efficiënter met hun tijd omgaan. Het is belangrijk om een sfeer en cultuur te creëren waarin de werknemer de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap kan nemen voor zijn eigen welzijn, gezondheid en vitaliteit.
Met werknemers die de regie nemen over hun vitaliteit, hun ontwikkeling kom je vooruit. En in deze tijden waarin vanwege de coronacrisis veel bedrijven hun bedrijfsstrategie moeten wijzigen of aanpassen is dat heel belangrijk.