Het weer kan het perkgoedseizoen maken en breken. Met deze onzekerheid hebben perkgoedtelers leren leven. In die zijn ze nog iets eens ontevreden hoe dit seizoen is gestart. Er is geen grote ophoping van de vroege voorjaarsbloeiers en het weer lijkt mee te gaan zitten bij de start van het violenseizoen. Dit seizoen is er echter een extra onzekerheid: het coronavirus.
Dit jaar heb ik geen handen geschud, maar heb ik ’ellebogen’ gegeven op de Trade Fair Naaldwijk van Royal FloraHolland. En veel minder, omdat veel kwekers, exporteurs en handelaren op 11 en 12 maart vanwege het coronavirus wegbleven. Als de beurs dus een voorbode is van hoe het komende perkgoedseizoen gaat lopen, dan zijn de vooruitzichten niet gunstig. Op de beurs hadden kwekers en handelaren er nog geen hard hoofd in.
Van optimisme naar pessimisme
De situatie verandert echter met de dag, met het uur lijkt het. De vergaande maatregelen tegen het virus in Nederland werden pas bekend toen standhouders aanstalten maakten om op te breken. Als komende week wordt besloten de afmijnzalen te sluiten dan zijn de gevolgen helemaal niet te overzien.
De gevolgen van de coronacrisis zijn in de sierteeltsector nu al sterk merkbaar, laat Royal FloraHolland weten. De klokverkopen laten in week 11 (vanaf 9 maart) 25% lagere prijzen zien. De veiling spreekt over een ongekend grote daling in meerdere productgroepen. De weggevallen vraag in Azië en nu ook Italië heeft grote impact.
Zorgen in plaats van geen paniek
Geen reden tot paniek, heb ik welgeteld negen keer in mijn aantekeningen staan samen met een koffievlek door morsen in een nog wel bemande stand. Ook Nick Nieuwenhuyzen, productmanager eenjarige zomerbloeiers bij Royal FloraHolland neemt die woorden ’the day after’ terug. Hij houdt het nu op zorgen die de maatregelen rond corona gaan hebben op het koopgedrag van consumenten. Tot dusver heeft hij nog geen gecancelde orders.