Coronavirus duwt oliemarkt extra omlaag

De prijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië heeft tot gevolg dat de prijs fors onderuit gegaan is. Doordat het coronavirus ervoor zorgt dat er minder vraag naar olie is, is er sprake van een versterkend negatief effect. De laatste dagen worden de economische problemen steeds groter waardoor de verwachting is dat de vraag nog veel verder zal gaan afnemen.

De OPEC heeft de vraag prognose en de verkoopprijs van futures naar beneden bijgesteld. Ook de voorraad ruwe olie in Amerika is sterker gegroeid dan wat analisten hadden verwacht.

De olieprijs blijft vermoedelijk in een vrije val totdat de OPEC+ leden de strijdbijl begraven, sommige leden de productie weer gaan inperken of de Amerikaanse schaliebedrijven vanwege hun relatief hoge kostprijs de productie verlagen of zelfs stopzetten. De verwachting is dat de prijs nog verder kan wegzakken zolang de olieproducenten de productie opvoeren en het coronavirus steeds verder uitbreidt.

Gasprijs lager dan in 2016
De vraag naar gas is vrij stabiel en zo ook de prijsvorming van het korte termijngas van de laatste weken. Afgelopen week was de aanvoer van LNG gas licht afgenomen waardoor er een zeer kleine opwaartse druk ontstaan is. De lange termijnprijzen hebben wel een mooie daling laten zien, aannemelijk als gevolg van alle economische en olie gerelateerde perikelen. In de huidige markt kan er gas ingekocht worden op een niveau wat onder het lage niveau van 2016 mogelijk was.

De gasbergingen in Europa zijn op dit moment gemiddeld circa voor 56% gevuld en in Nederland voor circa 48%. Doordat de bergingen ondanks alle aanvoer van LNG en het royale aanbod van pijplijngas toch behoorlijk zijn aangesproken kan er voor de rest van het jaar relatief veel nodig zijn voor het bijvullen van de bergingen. De vraag naar gas voor het vullen van de bergingen en voor het produceren van elektra kan ervoor zorgen dat de prijs in het derde kwartaal licht zal stijgen.

Elektriciteit licht gedaald
Afgelopen week is de prijs van lange termijncontracten licht gedaald en dit is conform de trend die zich al vanaf het laatste kwartaal van 2019 aan het ontwikkelen is. De prijzen voor de korte termijn zijn continue op een laag niveau met af en toe per dag een uitschieter ophoog en omlaag.

De prijs van kolen is op een dermate laag niveau aangekomen dat het niet aannemelijk is dat er nog veel ruimte voor dalingen is. De CO2 emissieprijzen zijn op dit moment aan het dalen tot zelfs enige momenten onder de € 20,- per ton. Dit is het laagste niveau sinds februari 2019 en mogelijk is hier nog ruimte voor verdere dalingen. Doordat de economie steeds verder stil gezet is neemt de uitstoot van CO2 steeds verder af waardoor er minder rechten voor uitstoot noodzakelijk zijn.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties