‘Corona is het c-woord in Brazilië’

Als je de media een beetje volgt dan weet je dat een deel van de luchtvracht stilligt. Lufthansa schrapte de helft van zijn vluchten, KLM vliegt niet meer zo druk op Italië, China wordt niet meer zo druk bevlogen en een vliegmaatschappij legde het loodje. Dit allemaal vanwege het coronavirus. Op Schiphol was daar zaterdag weinig van te merken. Het krioelde er als vanouds van de mensen. De mondkapjes waren op de vingers van een hand te tellen.

Nu zit ik inmiddels in Brazilië en ben ik hier niet gekomen om over corona te schrijven. Hier valt het allemaal wel mee trouwens. Iets van 13 gevallen zijn er momenteel op een bevolking van ruim 208 miljoen. Een groter probleem is dengue. Daarvan zijn hier een veelvoud van infecties, allemaal veroorzaakt door een steekmug. ‘Ruim je tuin op en zorg dat er geen stilstaand water is en doe je mondkapje maar af’, luidt hier het advies.

Maar goed, wat doe ik in Brazilië? In dit prachtige land komen vertegenwoordigers van diverse veilingen ter wereld samen. Onder leiding van AIPH zijn de veilingen niet zo heel lang geleden verenigd met als doel om van elkaar te leren. Vandaag bezoeken ze gastheer Veiling Holambra. Het gastheerschap kun je aan de Brazilianen wel overlaten. Nooit een gastvrijer volk tegengekomen dan hen. Ook de Nederlandse Brazilianen in de kolonie Holambra zijn daarmee ‘besmet geraakt’.

Er wordt uiteraard al langer tussen veilingen samengewerkt op een meer informele manier. De directeur van Veiling Holambra, André van Kruijssen, steekt nooit onder stoelen of banken dat hij waar ook ter wereld kennis op doet om zijn veiling nog beter te laten functioneren. Mocht Veiling Holambra stappen kunnen maken door wat bij andere veilingen goed is en van toepassing is in Brazilië over te nemen dan schroomt hij niet.

Tegelijkertijd loopt Veiling Holambra op sommige terreinen voor. Neem de RFID-tags op fust, bledden en karren. Menig veiling in de wereld is hier de oceaan voor overgevlogen om een kijkje te nemen. Zo reisde het Royal FloraHolland duo CEO Steven van Schilfgaarde en voorzitter van de RvC Jack Goossens vorige jaar nog naar Brazilië om te leren.

Een van de nieuwste vernieuwingen op Holambra is dat ze vanaf maart alle transacties van de klokvoorverkoop direct bij aankomst van de producten bij de veiling of vanuit de klokvoorraad aan gaan leveren bij de boxen van de klanten. Wellicht is dat ook wat voor de andere veilingen.

Afgelopen jaren is er veel veranderd op de veiling in Holambra. Het gaat ook goed. De veiling kan schermen met een omzetstijging voor kwekers die via de veiling afzetten van 10% per jaar. Dat betekent een verdubbeling van de omzet in elke zes jaar.

Tenslotte nog even wat over corona. Al is het maar om de column mooi rond te maken. Er zijn ook in Brazilië zorgen over, schreef Van Kruijssen twee weken terug in zijn column voor het Vakblad voor de Bloemisterij. China is de belangrijkste handelspartner van Brazilië. De angst voor het coronavirus en dalende grondstofprijzen doen de koers van de nationale munt, de real, ten opzichte van de dollar en euro geen goed. Voor kwekers die veel importeren stijgen de kosten. Ook het negatieve effect op de groeiverwachtingen van de economie geven zorgen.

Vrijdag bekeek ik een webinar over corona van Nieuwsblad Transport. Het leek de aanwezig deskundigen niet onaannemelijk dat corona uiteindelijk leidt tot een recessie.  Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen die afhankelijk zijn van China.

Ik ben natuurlijk niet dat hele eind naar Brazilië afgereisd om de Brazilianen een recessie aan te praten. Laten we het gezellig houden. Dus dat c-woord houd ik hier wijselijk voor me.

Arie-Frans Middelburg

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties