Corné Aert vliegt seizoensarbeid in vanuit Roemenië

Sinds jaar en dag werkt Corné Aert, teler van zomerbloemen en vaste planten uit Breda, alleen met Roemeense arbeidskrachten. Door de coronacrisis besloot hij 15 Roemenen met een chartervliegtuig naar Nederland te halen.

Veel Roemenen staan te trappelen om als seizoenarbeider aan de slag te gaan in West-Europa nu dat dichter bij huis in Italië lastiger is. In Duitsland is men toen gestart met chartervluchten. En dit krijgt steeds meer navolging in Nederland. Er zijn nu al vier vliegtuigmaatschappijen die hiervoor hun diensten aan bieden. Op Eindhoven Airport komen mondjesmaat gecharterde vliegtuigen aan met daarin Roemenen die komen helpen bij de oogst van fruit en bloemen. Nieuwsuur besteedde in haar uitzending van 29 april er aandacht aan.

Geen nieuwe krachten

De Roemenen die Aert per vliegtuig laat komen, waren al van plan om te komen. Over de weg is lastig met grenzen met Hongarije en Oostenrijk tot voor kort helemaal dicht. Grenzen die beperkt met de juiste reispapieren weer zijn te passeren. Aert denkt dat het bij deze vijftien Roemenen blijft. Acht zijn nog onderweg met de auto, omdat ze dat prefereren boven vliegen. Hij sluit niet uit dat ook zij alsnog met het vliegtuig komen. Met de elf Roemenen die al voor de coronamaatregelen op zijn bedrijf zijn gearriveerd gaat Aert het wel redden.

Coronaprotocol

Aerts gaat zich netjes aan het coronaprotocol land- en tuinbouw houden, die brancheorganisaties hebben opgesteld met de vakbonden. RIVM-richtlijnen worden in acht genomen. Zeker de 1,5 meter afstand ook al is dit anders werken, vinden ook zijn Roemeense arbeidskrachten. Bij (enige schijn van) ziekte stuurt Aerts werknemers direct naar huis met behoud van loon om de rest van de personeelsploeg niet in gevaar te brengen. Natuurlijk ook om er zeker van te zijn dat het oogsten van bloemen door kan blijven gaan.

€475 per persoon

Een van de vier vliegtuigmaatschappijen die de chartervluchten aanbiedt, is Global Aviathion. De maatschappij brengt daarvoor €475,- per persoon in rekening, inclusief het vervoer van Eindhoven Airport naar het bedrijf. Allemaal ook met in acht nemen van de RIVM-richtlijnen. „Onze vliegtuigen zitten voor 2/3 vol, op de middelste rijen zitten geen mensen. Dit drijft de prijs natuurlijk op”, licht Stephan van den Hurk toe.

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw speelt geen actieve rol bij de chartervlucht. Op haar website staan wel tips die handig zijn door te nemen alvorens met een chartermaatschappij in zee te gaan.

Tegenwicht eerdere uitzending

Nieuwsuur besteedde 16 april nog aandacht aan dat er nauwelijks controles op het werkplek zijn, waardoor arbeidsmigranten zich onveilig voelen. FNV-bestuurder Sander Martens herkent zich in deze berichten, ook al doen ook veel telers hun uiterste best om veilige werkomstandigheden te bieden aan arbeidsmigranten. Krachten die ze nu en in de toekomst hard nodig hebben, blijkt onder meer uit een analyse van ABN Amro. Lees alvast een interview met Martens over het coronaprotocol land- en tuinbouw in het digitale magazine van de Bloemisterij van volgende week.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties