Op de alv van Plantion was er gisteravond het nodige te doen over de nieuwe veilvolgorde. Kleinere zomerbloementelers die niet vijf dagen kunnen of willen veilen of kleine kwekers met een breed sortiment zijn het er niet mee eens dat regelmatige aanvoer beloond wordt met een vooraanstaande veilpositie. „Ik zal nooit meer geld verdienen.”
Bij Plantion wordt sinds een aantal maanden de aanvoer van kwekers die regelmatig aanvoeren (15 veildagen achtereen) en kwaliteit (A1) leveren vooraan geveild. Deze kwekers worden zo in een betere positie gebracht en dat moet ook een positief effect hebben op de rest van het veilproces. Handel die wordt overgeveild wordt bovendien achteraan geveild. Het moet de klok en het imago ervan versterken. De veiling hoopt dat de nieuwe veilvolgorde ertoe bovendien toe leidt dat er op dinsdag en donderdag – de zwakkere veildagen – een beter aanbod op de klok komt.
Gisteravond bleek op de alv dat niet alle telers zich in de regels omtrent de veilvolgorde kunnen vinden. Een van de zomerbloementelers gaf aan dat het oneerlijk is. „De massa komt zo altijd vooraan en de niche in het peloton. Ik kan geen vijf dagen achter elkaar veilen. Het kost me geld. Hoe kleiner je bent hoe minder je verdient. Kleine kwekerijen kunnen nooit vijf dagen achtereen veilen. Als ik mijn handel verdeel over meerdere dagen dan kost het me meer geld aan stapelwagens. Ik kan zo nooit meer geld verdienen”
De kweker ziet zich gedwongen om een kas bij te bouwen en gaf aan nu al geld verloren te hebben. „Wie gaat dat betalen?” Hij vreest voor verschraling van het sortiment als Plantion de regels handhaaft.
Volgens een andere kweker was een aantal zomerbloemenkwekers kwaad thuis gebleven vanwege de ‘veilplicht’ van vijf dagen. „Ik vind het een vorm van chantage. Wij hebben ook een klein bedrijf met een breed sortiment. We veilen drie dagen in de week. Ik heb dit verhaal ook al in juni aangehoord. Mij werd verteld me geen zorgen te maken. Ik ben verbaasd dat zomerbloemen ook al aan de beurt zijn. Import staat nu in rijtje 1 en ik in rijtje 2.”
Een idee dat een andere teler opperde was om de alleen op dinsdag en donderdag regelmatige aanvoer en kwaliteit te belonen. Om zo de aanvoer op die dagen te stimuleren.
Commercieel directeur Guus van Logtestijn gaf aan dat de veiling niet over een nacht ijs is gegaan en na een traject van twee jaar de nieuwe regels heeft ingevoerd. Ook met het idee om bij te sturen als er in de praktijk problemen rezen.
Van Logtestijn vertelde dat er sinds de start in september met roos al aanpassingen zijn gedaan. Een kleine afwijking in kwaliteit en 15 veildagen mag en als bloemen een keer te laat binnenkomen worden ze niet direct uit het eerste blok gezet. En voor zomerbloementelers met een breed sortiment komt de veiling mogelijk met de oplossing dat de regels niet op product- maar op bedrijfsniveau gaan gelden. Van Logtestijn: „Het signaal uit de zaal van een groep kwekers is duidelijk. We gaan er nog eens kritisch naar kijken en komen er op terug.”
De uitzondering op de regel wordt alleen beslist door hoofdveilingmeester!