Het Oekraïens-Russische conflict en de ’warme winter’ drukken hun stempel op energiezaken voor telers.Terwijl de ongewoon zachte winter voor een lagere gasrekening zorgt, liep begin week 10 de gasprijs op door het conflict in het oosten.
De eerste week van maart begon direct al met berichten van allerlei kanten over het conflict in Oekraïne, met als uitwerking daarvan voor glastuinbouwondernemers dat de gasprijs opliep. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland van Russisch gas.
Volgens Peter van den Berg van AgroEnergy schoten die maandag 3 maart de gasprijzen van links naar rechts, en die dag gaf het bedrijf richting klanten geen gasprijzen af. Het algemene beeld was wel dat de gasprijs opliep. In de dagen daarop liet de gasprijs evenwel wat ontspanning zien.
Er is wat rek
Volgens Remco Wiegmink van energie-adviesbureau Nife ligt een echt fysieke onderbreking van de gastoevoer niet zo voor de hand. „Rusland heeft veel belang bij de afzet van gas naar Europa. Zoveel andere afnemers zijn er namelijk niet. Bovendien, Nederland kan voor de gasvoorziening nog heel goed voor zichzelf zorgen. In een heel negatief scenario in de zin van gasonderbreking, is het gunstig dat door de zachte winter zoals we die tot nu toe hebben gehad, de voorraden voor piekverbruik nog wel voor 90% vol zitten.”
Warme winter: lagere rekening
Terwijl het Oekraïens-Russische conflict een prijsopdrukkend effect had, heeft de ’warme winter’ gezorgd voor fors minder stookkosten bij kwekerijen. Volgens het KNMI is deze winter zelfs een van de zachtste in 300 jaar. Volgens Peter van den Berg van AgroEnergy is de gasafname in de maanden januari plus februari 10% lager geweest dan in dezelfde maanden in 2013. Daggasprijzen waren gemiddeld 5% lager.
Meer over deze energiezaken in het Vakblad voor de Bloemisterij, editie nr. 10 van publicatiedatum vrijdag 7 maart.