LTO Glaskracht Nederland en GroentenFruitHuis hebben fel gereageerd op de cijfers over het gebruik van biologische bestrijders in de glasgroentesector, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde. Ze zijn volgens de organisaties totaal niet gestoeld op de praktijksituatie.
Volgens het CBS daalde in diverse teelten, onder meer tomaat en paprika, de inzet van biologische bestrijders door de komst van nieuwe veredelingstechnieken en technologische innovaties. In komkommer bleef de biologische bestrijding sinds 2012 op peil.
LTO Glaskracht en GroentenFruitHuis zien veranderingen in de inzet van biologische bestrijders, maar ontkennen dat er op minder bedrijven of areaal biologische bestrijders worden toegepast. Een recent intern onderzoek onder de leden van GroentenFruitHuis en de monitoring van de NVWA in 2016 bevestigen dit. In de teelt van tomaat, komkommer en paprika wordt op vrijwel 100% van het Nederlandse teeltareaal biologische bestrijders ingezet.
Oorzaak verschillen
Voor de verandering in aantallen biologische bestrijders per bedrijf zijn meerdere oorzaken te noemen. Ten eerste zet iedere ondernemer bij de start van een nieuwe teelt preventief een leger van biologische bestrijders in. Dit gebeurt soms al in de opkweekfase. Om dit leger op sterkte te houden en te vermeerderen voert de ondernemer de biologische bestrijders bij met o.a. stuifmeel of kreefteneitjes.
Ten tweede worden de goed getrainde biologische bestrijders binnen het bedrijf van de ene teelt of kas uitgezet naar de volgende teelt of kas. Door deze voorzorgsmaatregelen zijn plagen die de kas binnenkomen redelijk snel te bestrijden en zijn minder biologische bestrijders nodig. In het verleden werden biologische bestrijders via een weekkalender ingezet. Dat is door deze innovatie systeemmaatregelen niet meer nodig.
Verbolgen
“Zonder deze natuurlijk vijanden zijn tomaten, komkommers, paprika’s en andere gezonde kasgroenten immers niet te telen”, stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland is erg verbolgen: „Deze berichtgeving lijkt meer op een actie van een milieuorganisatie dan van een onafhankelijk overheidsorganisatie.”
Binnenkort volgt er daarom een gesprek om tot een betrouwbare meting te komen. De glastuinbouwsector werkt immers al jaren aan en investeert veel in duurzame methoden voor plaagbestrijding. Betrouwbare cijfers zijn daarin cruciaal, aldus Van der Tak
Sierteeltbedrijven
Sierteeltbedrijven zijn eveneens geënquêteerd door het CBS. Deze cijfers van de verplichte tweejaarlijkse enquete worden binnenkort bekend gemaakt. „Gelukkig zijn ze niet tegelijkertijd met die van glasgroenteteelt naar buiten gebracht. De beoogde cijfers kunnen we nu nog van commentaar voorzien. Zodat een reële praktijksituatie wordt geschetst”, meldt Helma Verberk, beleidsspecialist plantgezondheid.