Colombiaanse aanpak van gewasbescherming

Geïntegreerde bestrijding in de Nederlandse sierteelt staat nog in de kinderschoenen als je het vergelijkt met de situatie in Colombia. Bedrijven hebben daar veel kennis vergaard over de mogelijkheden van biologische middelen.

Op een bijeenkomst voor chrysantentelers in Maasdijk vertelde Peter Zaat van Deliflor in grove lijnen over de wijze waarop telers in Colombia ziekten en plagen aanpakken. Dit ter inspiratie voor de zestig aanwezigen die de rest van de middag op 5 maart door leverancier Van Iperen werden bijgepraat over ontwikkelingen in de gewasbescherming in Nederland.

Diversiteit
In Colombia stellen telers de bodem centraal. Als het daar ‘goed gaat’, dan zit het met de groei en de gezondheid van het gewas redelijk snor. Er wordt een grote diversiteit aan biologische middelen gebruikt, maar een beperkt aantal chemische correctiemiddelen blijft nodig in Colombia. Bedrijven hebben de afgelopen tientallen jaren veel kennis verzameld over de bestrijding van ziekten en plagen en maken een deel van hun biologische producten zelf. Gewasbescherming is een wezenlijk onderdeel van de bedrijfsprocessen geworden. Het gaat om compost met daarin allerlei organismen, schimmels, aaltjes en plantextracten. In de foto’s een impressie van de werkwijze in Colombia.