Collectieve aanpak zuivering leeft

LTO Glaskracht Nederland heeft al tientallen meldingen ontvangen van telers die de zuivering van afvalwater collectief willen oppakken. Voor 1-12-2015 moeten verzoeken binnen zijn.

Beleidsmedewerker Daan van Empel van LTO Glaskracht gaf op een bijeenkomst in Maasdijk aan dat de aanvragen nog gescreend moeten worden. „De belangstelling is behoorlijk, maar er kunnen dubbelingen tussen zitten, of telers hebben alleen zichzelf en niet alle deelnemers van een collectief aangemeld.” Over de inhoud van de plannen van de collectieven kon hij niets zeggen. Een collectief kan volgens Van Empel in theorie bestaan uit twee samenwerkende bedrijven, maar er zijn ook voorbeelden waarin bijvoorbeeld een grotere groep bedrijven verkent of ze kunnen samenwerken met de waterzuiveringsinstallatie (RWZI) waar ze nu al via het riool restwater aan leveren.

Van Empel benadrukte dat gefundeerde plannen noodzakelijk zijn. „Je moet als collectief aantonen dat je extra tijd nodig hebt voor zaken als dimensionering, financiering, vergunningen of testen. Voor het aanleggen van een paar meters pvc-leiding of een iets grotere zuiveringsinstallatie krijg je van het bevoegd gezag zeer waarschijnlijk geen uitstel.”

Op 1-1-2018 hebben tuinbouwbedrijven de plicht om het water dat zij lozen op het riool of het oppervlaktewater voor 95% te zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen. Middels een collectieve aanpak bestaat de mogelijkheid voor maximaal drie jaar uitstel (tot uiterlijk 1-1-2021). Voorwaarde is dat zo’n collectief zich voor 1-12-2015 aanmeld. En de plannen moeten uitgewerkt zijn voor 1-1-2017, zodat bevoegd gezag ze kan beoordelen.