Cogen ziet nieuwe rol voor WKK in duurzame energievoorziening

Cogen Nederland ziet een nieuwe rol voor WKK in het streven naar een drastische vermindering van de CO2-uitstoot. ’Duurzame en flexibele WKK kan de spil worden waaromheen de nieuwe energiewereld draait’, aldus de belangenvereniging. Met de huidige sparkspread wordt het echter lastig om deze rol te vervullen. Daarom pleit Cogen voor een aantal maatregelen.

WKK- installaties draaien steeds meer op duurzame brandstoffen. ’Echter, met het huidige subsidieniveau kan bio-WKK niet uit. En dat is zonde, want de inzet van biogas of biomassa in WKK’s is veel efficiënter dan op andere plaatsen in het energiesysteem’, aldus Cogen.

’Ook moeten bestaande WKK’s op gas flexibeler gemaakt worden om in te spelen op pieken en dalen in het stroomnet. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bijspringen als zon- en wind onvoldoende stroom produceren. Voor het flexibeler maken van WKK-installaties zou een investering van 300 tot 400 miljoen nodig zijn.

Ook zijn veel installaties zijn toe aan een vernieuwing of vervanging. In de huidige markt kan dit meestal niet uit vanwege de lage sparkspread. Omdat de huidige marktomstandigheden geen enkele investering toelaten is financiële ondersteuning nodig.’

Vijf maatregelen
Cogen Nederland vraagt daarom aandacht voor vijf maatregelen:
1. Focus op primaire brandstof in plaats van finaal energiegebruik;
2. Verbeter het emissiehandelssysteem en voer een Nederlandse bodemprijs voor CO2 in;
3. Maak de SDE+-regeling voor grootschalige WKK op duurzame brandstoffen (bio-wkk) ook echt werkzaam in de markt;
4. Financiële ondersteuning om bestaande WKK’s flexibel te maken;
5. Aanpassingen van de energiemarkt, zodat flexibel vermogen meer wordt gewaardeerd.

De nieuwe rol van WKK staat ook uitgelegd in een position paper, dat hier is te bekijken.