’Certificering wordt in de toekomst belangrijker’

    De Spankert heeft naast On the way to PlanetProof als eerste kwekerij begin deze maand ook het Groenkeur-certificaat behaalt. „Ook al betaalt het zich momenteel niet uit, wij zijn ervan overtuigd dat certificering in de toekomst belangrijker gaat worden”, motiveert Cindy van der Meijden.

    Sinds januari dit jaar is er voor Milieukeur en Groenkeur nog maar één certificatieschema van toepassing, namelijk On the way to PlanetProof. Alle kwekers met het PlanetProof-certificaat kunnen daarnaast ook het certificaat Groenkeur Boomkwekerijproducten ontvangen. De Spankert heeft dat aangevraagd en heeft het certificaat ook als eerste ontvangen.

    De boomkwekerij van laanbomen en spillen was in het verleden Milieukeur gecertificeerd, maakte vervolgens de overstap naar Groenkeur en vervolgens dus naar PlanetProof. „De meerwaarde van Groenkeur zat voor ons in de extra aandacht die er naast de duurzame teelt is voor personeel en Arbo”, vertelt Cindy van der Meijden. Dat is de reden dat ze nu ook graag het Groenkeur-certificaat willen blijven voeren naast PlanetProof.

    Waarde van certificeren

    Vooralsnog levert het certificeren de kwekerij geen extra winst op. „Certificeren kost geld. Het registreren kost tijd, maar we hebben hiervoor digitale registratie en inmiddels jarenlange ervaring mee. En daarnaast kost het behalen van je certificaten geld. Daar staat tegenover dat we daarmee aan onze afnemers kunnen laten zien dat we duurzaam werken. Maar tot op heden is prijs belangrijker dan kwaliteit.”

    Toch zijn Ben en Cindy van der Meijden ervan overtuigd dat dit in de toekomst wel gaat veranderen. „De aandacht voor het milieu neemt nu weer toe, mede door de veranderingen in het klimaat die nu echt zichtbaar en merkbaar worden. De overstap naar duurzaam geproduceerd zal daarom in de toekomst wel komen”, aldus Cindy.

    Inzicht

    „Maar wat misschien nog belangrijker is voor ons als kwekerij en ondernemers is dat we door het registeren meer zich krijgen op wat en waarom we doen. Je hebt altijd wel een idee wat je ongeveer doet, maar door het registreren hebben we geleerd dat het idee vaak toch afwijkt van de werkelijkheid. Dat geldt voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen maar ook voor water. Door het registreren, ga je bewuster werken en vervolgens kijken hoe je dat kan verbeteren. Daardoor ga je uiteindelijk ook terug in je daadwerkelijke verbruik en ga je dus nog duurzamer kweken.”

    De Spankert registreert niet alleen het verbruik van middelen, water en energie. Cindy: „Wij registeren ook onze arbeid. Dit doen we per perceel en per werkzaamheden en dat heeft ons ook goede handvatten opgeleverd voor een reële kostprijsberekening. Alleen daarom willen we blijven registreren. En als je dan toch alles registreert, is de stap naar certificeren niet meer zo groot. Het zou superzonde zijn om dit nu weg te gooien. Want certificering is weer een goede stok achter de deur om accuraat te blijven registreren en milieuvriendelijk en maatschappelijk te blijven ondernemen.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties