Veredelen heeft Carlo Hoogendoorn altijd geïnteresseerd gevonden: „In mijn jonge jaren kruisde ik van alles en nog wat zonder al te veel discipline. En juist discipline leidt bij veredelen tot resultaat ben ik achter gekomen. Die discipline heb ik bij snijhortensia weten op te brengen, omdat de resultaten er naar zijn. Dan wordt je vanzelf enthousiast en zijn mislukkingen die er bij horen beter te verdragen.”
Eind 2008 was de onteigening van het rozenbedrijf van de broers Hoogendoorn in Nieuwerkerk aan de IJssel een feit. Deze aangelegenheid wordt aangegrepen om radicaal van bedrijfskoers te veranderen. Carlo en Martijn Hoogendoorn nemen de bedrijfsleiding over van hun broers Edwin en René en er wordt overgeschakeleld van rozen op snijhortensia. De nieuwe koers onder de bedrijfsnaam PerlaNova wordt pas echt ingezet als twee jaar later wordt verkast naar Zevenhuizen.
Eigen oogst- en boslijn
De broers Hoogendoorn zijn niet de enige rozentelers die na de eeuwwisseling overschakelen op snijhortensia, vanwege de toenemende concurrentie van Afrikaanse rozenkwekers. Beide teelten zijn meerjarige teelten met snijbloemenproductie van houtige gewassen. Bovendien zijn de goten voor rozen ideaal voor de teelt van snijhortensia in 10-literpotten, 2 potten per vierkante meter. Vandaar dat bij het verkassen ook bewust voor een voormalige rozenkas wordt gekozen.
In de nieuwe kas wordt in het betonnen middenpad een inductieleiding gelegd zodat geoogste bloemen via een robotkar naar de boslijn worden getransporteerd. De bos- een oogstlijn ontwikkelen ze zelf. Aan buisrailwagens worden maximaal 100 geoogste bloemen gehangen, die op het middenpad aan de robotkar worden gekoppeld. Aangekomen bij de boslijn worden de bloemen nog hangend ontbladderd. Afslagbladen zagen de de stengels vervolgens automatisch op lengte af waarna ze ook automatisch gebundeld worden.
Niet met zijn vieren
De stap van rozen naar snijhortensia is onder meer ingegeven om het rustiger te krijgen en het bedrijf met zijn vieren te kunnen runnen. Met de sterke ontwikkeling van de veredelingstak van PerlaNova zijn de vier broers daarin niet geslaagd.
Drie vaste mensen via een uitzendbureau maken de personeelsploeg compleet. „Dit heeft enige voeten in de aarde gehad. Met snijhortensia moet je affiniteit hebben. Het komt neer op oog hebben voor details betreffende rijpheid en kleur bij het oogsten. Vrouwen zijn daar beter voor geschikt dan mannen”, redeneert Carlo. Als het erg druk wordt, worden drie extra krachten ingeleend voor het grovere werk als snoeien, ruimen en vervangen van planten.
Lees meer over de veredelingstak van PerlaNova in de Bloemisterij die vrijdag 26 mei op de deurmat valt. Daarin hoe ze hun eigen rassen onder het merk MyBeautiful denken te gaan uitbreiden en vermarkten.