Hallo J., weet jij of er ooit uit kruisingen een gele kamille is ontstaan? Als je googelt op ”gele kamille” dan krijg je wel iets dergelijks te zien, maar dat zal een wilde variant zijn denk ik. Ik ben er wel nieuwsgierig naar.’
Het is ruim 5 jaar geleden dat ik deze vraag stelde aan iemand die in de veredeling van zomerbloemen had gezeten. Het was de tijd dat mij voor het eerst de massale bloei van Jakobskruiskruid in bermen opviel. Heldergele, kamilleachtige bloemetjes. Giftig voor zoogdieren, las ik op Wikipedia, dus boeren hebben het liever niet in hun kuilvoer. Schapen kunnen er wel mee overweg begreep ik van een familielid dat de opleiding tot schaapherder volgt, mits het beperkt op het menu staat. En kruidenthee gezet van deze plant is niet goed voor je lever. Dat u het even weet.
Qua sierwaarde stond het me wel aan. Want natuurlijk is er gele matricaria, de knoopjesvorm, maar een gele kamille kennen we nog niet. Het antwoord dat ik kreeg stemde echter niet hoopgevend. ‘Nee, er is er nooit eentje geweest. Ooit wel eens gedacht dat er een lichte verkleuring was maar dat konden we niet terugkrijgen.’ Dat was duidelijk. En jammer.
Maar dan vorig jaar zomer. Tijdens het oogsten zie ik tussen de gewone kamille af en toe een tak staan die toch echt zachtgele lintbloemen heeft rondom het hartje. Zou het dan toch? Ik stuur een app met een foto naar een veredelaar waar we wel meer soorten matricaria vandaan hebben. ‘Wat zal ik er mee doen?’ vraag ik hem. Hij belt direct terug en vraagt of ik de plant uit kan graven, dan komt hij hem ophalen. Een paar uur later krijg ik een foto terug. ‘Hij of zij staat alweer in de grond met de voeten.’
Een halfjaar later gaan we in Rijnsburg kijken wat er van die ene plant terecht is gekomen. We zien een bed prachtige zachtgele kamille staan. Over een paar maanden is het eerste zaad beschikbaar. Zo snel kan het gaan! Of ik al over een naam heb nagedacht? Zeker! Want brexit hard of zacht, er komt een keer een nieuwe koningin. ‘Camilla’!
Kees van Egmond,
Lees hier meer columns van Kees.