Geothermische systemen kunnen een stuk goedkoper worden aangelegd als projecten worden gebundeld. Uit onderzoek van Energie Beheer Nederland (EBN) en TNO blijkt dat het voordeel kan oplopen tot twee miljard euro bij ontsluiting van 200 doubletten. Dit is onder meer te bereiken als projecten de kennis over de ondergrond delen. Vervolgprojecten lopen dan minder risico.
„Op diepten onder tussen 1,5 en 4 km zijn veel data, maar alleen in die gebieden waar olie en gas zijn gewonnen. In de rest van Nederland is daarover weinig bekend”, zegt Hans Veldkamp, onderzoeker geothermie bij TNO. „Tot enkele honderden meters is veel kennis vanwege grondwaterwinning. Over de tussenliggende diepte is relatief weinig informatie. Dat geldt ook voor ultradiepe geothermie, dieper dan 4 km. Daar is nagenoeg niets over bekend. Het is dus belangrijk om opgedane kennis te delen. Dat gebeurt steeds meer, maar het kan nog veel beter”, meent de onderzoeker.
Op dit moment zijn er ongeveer 18 doubletten gerealiseerd. Uit nieuwe schattingen blijkt dat in Nederland maximaal 100 tot 300 PJ aan aardwarmte naar boven is te halen. Daarmee zou geothermie tussen 5 en 10% in de Nederlandse warmtebehoefte kunnen voorzien. Het is dan wel zaak om de projecten zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen in de ondergrond. Het ministerie van I&M werkt aan een planning in de ondergrond.
Bovendien gaat het Ultradiepe Geothermieprogramma van het ministerie van EZK, EBN, TNO en zeven industriepartners in de nabije jaren onderzoek doen, met mogelijk een tot drie zeer diepe proefboringen als resultaat.