Import vult het steeds groter wordende gat dat Belgische telers achterlaten op de Euroveiling in Brussel. Sinds 2016 koopt de veiling zelf bij in Nederland en dat aandeel is in korte tijd aanzienlijk geworden. Redacteur Arie-Frans Middelburg bezocht de laatste Belgische veiling. Hij maakte een reportage die vandaag te lezen is in het Vakblad voor de Bloemisterij.
Tijdens het bezoek is duidelijk geworden dat Euroveiling last heeft van een terugloop van het aantal Belgische telers. „Het aantal Belgische kwekers krimpt met 5 tot 10 % per jaar”, vertelde directeur Roger Fierens. Het maakt dat de Brusselse veiling meer en meer afhankelijk wordt van aanvoer uit Kenia, Ethiopië, Israël, Colombia, Ecuador, Italië, Frankrijk en Nederland om verschraling van het aanbod te voorkomen. Het is een ontwikkeling die al langer aan de gang is, en die niet zal stoppen.
160 leden
Toen we door de aanvoer liepen vertelt Fierens dat over het hele jaar nog maar iets meer dan 50% afkomstig is van Belgische telers. Ook het ledenaantal – uitsluitend Belgen – is teruggelopen tot 160. Euroveiling besloot daarom in 2016 om zelf bloemen en planten te gaan bijkopen op de klokken in Naaldwijk en rechtstreeks van Nederlandse telers.
Het gaat volgens Fierens om aanvullend sortiment dat vervolgens grotendeels door Euroveiling zelf onder de aanvoerdersnamen Bloemenservice en Plantenservice in Brussel wordt geveild. In korte tijd is het overveilen een substantieel deel van de omzet geworden. Bloemenservice was in 2017 al goed voor 15% van de bloemenomzet en Plantenservice scoort nog hoger met 30 tot 40% van de plantenomzet, vertelt Fierens.
Lees meer in het Vakblad van vandaag.