Brussel blokkeert Nederlandse plannen voor waterstof

De Europese Commissie geeft geen toestemming voor Nederlandse plannen om de duurzame productie van waterstof te steunen met subsidie. Dat heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Waterstof zou vooral binnen de zware industrie kunnen dienen als vervanger van fossiele brandstoffen.

Waterstof is geen energiebron, maar een energiedrager, die onder meer wordt geproduceerd met elektriciteit. Of de waterstof CO2-neutraal is hangt af van de manier waarop de elektriciteit is opgewekt. Aangezien de meeste elektriciteit in Nederland wordt opgewekt met steenkool en aardgas, is de geproduceerde waterstof dus niet CO2-neutraal. Dit is de reden dat Brussel geen goedkeuring geeft voor de subsidie. Wat overblijft is een sterk versoberde regeling, waarbij waterstoffabrieken maar een beperkte tijd zouden mogen draaien.

Volgens Greenpeace is het niet slim om te wachten met de productie van waterstof. Over een paar jaar is het elektriciteitsnet schoon, maar moeten de fabrieken nog gebouwd worden. Beter zou het zijn om er nu al mee te beginnen en ervaring op te doen, meent de milieuorganisatie

Waterstof maakt voorlopig geen deel uit van de plannen van de glastuinbouw. „In het komende decennium is de verwachting dat waterstof voor glastuinbouw onvoldoende concurrerend kan zijn met andere energiebronnen, zoals bijvoorbeeld wkk en geothermie”, zegt Hans van den Berg, procesmanager warmte bij Glastuinbouw Nederland. „Mogelijk kan het op langere termijn een rol gaan spelen bij de productie van elektriciteit en warmte. Elektriciteit is nog steeds lastig om op te slaan en de productie van waterstof met elektriciteit is daar een manier voor. Maar om dat rendabel te krijgen zijn wel innovaties nodig. Voor de komende periode verwachten we hier nog niet veel van.”

Artist Impression: Shutterstock
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties