Britten ontwikkelen duurzame zoutwaterkas

Onderzoekers van Aston University in Birmingham zijn erin geslaagd een kassencomplex te ontwikkelen dat – dankzij een waterpomp, ontziltingsinstallatie en zonnepanelen – in staat is op duurzame wijze van zeewater zoetwater te maken voor de beregening van gewassen.

Het opgepompte zeewater wordt ter plekke ontzilt voor gebruik als beregeningswater. Een vernevelingsinstallatie die met zout zeewater werkt, zorgt voor de koeling van de kas. De benodigde elektriciteit wordt via zonnepanelen opgewekt.

Bedoeling is dat er in Somaliland, een niet-erkende onafhankelijke staat op het grondgebied van Somalië, een pilot-project met de zoutwaterkas wordt gestart. Daarvoor werken de Britse onderzoekers samen met collega’s van de Gollis University in Somaliland en het bedrijf Seawater Greenhouse. Op verschillende locaties langs de Golf van Aden komen zoutwaterkassen te staan.

Canarische Eilanden
Seawater Greenhouse heeft ook elders op de wereld projecten met zoutwaterkassen, onder meer in Australië, op de Canarische Eilanden, Oman en Abu Dhabi. Volgens het bedrijf maakt de zoutwaterkas de teelt van fruit, groenten en bloemen mogelijk in extreem droge gebieden, zonder gebruikmaking van fossiele brandstoffen of CO2.