Britse winter schroeft gasprijs op de middellange termijn op

Voor de lange termijn prijzen is weinig verandering in de koers op de gasmarkt te zien, de korte termijn geeft wel een stijgende lijn aan. De middellange termijn is licht mee gestegen door de verwachte extra vraag vanuit Groot-Brittannië voor komende winter. Hier is het grootste gas opslagveld gesloten.

De Britten nemen zeer waarschijnlijk meer gas af dan voorgaande jaren op momenten dat de temperaturen gaan dalen. Zij kunnen op die momenten geen gebruik maken van een voorraad uit de opslag.

Dat de prijs van gas in de breedte op een lager niveau is aangekomen is goed te zien aan de macro cijfers van Gazprom. Ze hebben bekend gemaakt dat de netto winst het tweede kwartaal met 80% gedaald is (€ 817 miljoen) in vergelijking met het tweede kwartaal in 2016. De export levering in de eerste helft van dit jaar is met 119 miljard kubieke meter gestegen in vergelijking met het eerste half jaar van 2016.

Elektriciteit

De spotprijzen zijn licht gestegen als gevolg van onderhoud aan steenkoolcentrales in Nederland en het uitblijven van voldoende wind. De lange termijn prijzen zijn redelijk stabiel gebleven deze week als gevolg van een afzwakkende stijging van de kolenprijs. September gaat een belangrijke maand worden voor de prijs van kolen, de Chinezen besluiten deze maand of ze een grote voorraad gaan aanleggen voor de momenten dat ze te kort komen zoals in de winter en tijdens een hittegolf in de zomer. Indien besloten wordt de voorraad te vergroten, dan heeft dit een opdrijvend effect op de koers.

Olie

De impact van orkaan Harvey op de olieproductie in de Golf van Mexico is ingeschat op circa 22 procent tijdelijke vermindering van productie. Dagelijks worden er in de Golf van Mexico 1,8 miljoen vaten olie geproduceerd.

Juist de raffinaderijen landinwaarts ondervinden flinke problemen voor iets langere termijn. Rondom de stad Houston is grofweg 12 procent van de raffinaderijen gesloten, waaronder de Baytown raffinaderij van Exxon Mobil, de grootste in de Verenigde Staten met een capaciteit om 560.000 vaten olie per dag te verwerken en zo ook Royal Dutch Shell en Petróleo Brasileiro. Dit heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar Amerikaanse (WTI) olie wat afzwakte en de vraag naar Brent olie toenam, met als gevolg een groter prijsverschil tussen Brent en WTI dan normaal.

Als we naar de maand augustus kijken dan kunnen we concluderen dat de prijs voor een vat olie circa met 5% gedaald is. De daling lijkt gestaag door te zetten ondanks een hardnekkig gerucht uit de markt dat Saudi Arabië en Rusland samen met Venezuela en Angola hebben afgesproken de olieproductie langer te blijven beperken dan de eerder afgesproken datum van eind maart 2018.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties