De nieuwe Britse premier Boris Johnson beloofde de inwoners van het Verenigd Koninkrijk dat Brexit voor 31 oktober aanstaande geregeld is. Desnoods zonder deal. De kans is echter groot dat het parlement hier voor gaat liggen. Het is derhalve nog altijd uiterst ongewis hoe de exit van Groot-Brittannië uit de Europese Unie gaat verlopen. „Johnson zit in een heel moeilijk pakket”, zegt Matthijs Mesken van VGB.
Een nieuw referendum over Brexit zal Johnson, die gisteren door leden van de Conservatieve Partij gekozen werd tot partijleider en daarmee als nieuwe Britse premier, niet ambiëren. Daar kan immers uitkomen dat het Britse volk dit keer in meerderheid Brexit wegstemt. Nieuwe verkiezingen zal Johnson ook niet willen. De Conservatieve Partij lijdt dan waarschijnlijk flinke verliezen. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement kregen The Conservatives nog geen 10% van de stemmen.
No deal?
Mogelijk probeert Johnson om in Brussel een betere deal uit te onderhandelen dan zijn voorganger Theresa May. Maar ook dat lijkt een lastig traject. Aan de scheidingsakte valt niet te tornen, heeft hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie Michel Barnier al laten weten. De onderhandelingsruimte in de nieuwe afspraken over de toekomstige relatie is bovendien klein.
Wordt het dan toch een no deal? Ook dat lijkt een ‘mission impossible’ voor Johnson. Half juli werd een amendement aangenomen dat het Lagerhuis in de week voor de brexitdeadline moet debatteren over de Noord-Ierse kwestie. De premier heeft hierdoor niet de mogelijkheid om het Lagerhuis naar huis te sturen en een no-dealbrexit erdoor te duwen. Het parlement zal voor een no-deal gaan liggen.
Dan toch uitstel? Dat betekent echter enorm gezichtsverlies voor Johnson, die stelde dat hij Brexit voor 31 oktober vlot zou trekken, desnoods zonder deal.
Tot op het bot verdeeld
Dit alles maakt dat de uitkomst van Brexit nog altijd uiterst ongewis is. Het Britse Parlement en ook de Conservatieve Partij zijn op het bot verdeeld. Nergens lijkt een meerderheid voor. En al zou er wel ergens een meerderheid voor zijn dan is daar nog altijd de EU die een starre houding aanneemt.
„Het worden heel spannende maanden”, zegt VGB-directeur Matthijs Mesken. Net als ieder ander heeft hij geen idee wat er de komende tijd gaat gebeuren. Mesken concludeert dan ook dat Boris Johnson in een heel moeilijk pakket zit. „Het kan ook zo maar zijn dat er een aantal parlementsleden van de Conservatives overstappen naar de Liberalen en dat de regering naar huis gestuurd wordt en er nieuwe verkiezingen komen”, oppert hij als een van de mogelijke scenario’s. Waar die nieuwe verkiezingen toe leiden is vervolgens ook weer onduidelijk.
Mesken heeft steeds tegen de bloemen- en plantenhandelaren, die op het VK actief zijn, geroepen: bereid je voor op het ergste. Kortom: bereid je voor op een harde Brexit. En dat roept hij ook nu. Komende maanden organiseert VGB met NVWA wederom bijeenkomsten voor handelsbedrijven om hen voor te bereiden op Brexit. Een rollenspel moet hun leren omgaan met de mogelijk nieuwe situatie in de bloemen- en plantenhandel op het VK. In september is een laatste bijeenkomst in Rijnsburg. VGB organiseert die samen met NVWA, Rabobank en Royal FloraHolland.
Pond op laag niveau
Ondertussen heeft de verkiezing van Boris Johnson een schaduw geworpen over het pond. Dit stelt valuta-expert Joost Derks van NBWM deze week in het Vakblad voor de Bloemisterij. „De valutawereld geeft een heel duidelijk signaal wat dat voor het pond betekent. De munt is de afgelopen maanden met circa 5% in waarde gedaald ten opzichte van andere belangrijke munten. Ten opzichte van de Amerikaanse dollar bereikte het pond het laagste niveau sinds begin 2017. Langzaam maar zeker komt zelfs het dieptepunt uit 1985 in zicht”, noteert Derks.
Als het VK zonder deal uit de EU stapt dan krijgt het pond een keiharde klap, verwacht Derks. Maar ook Derks weet dat een no deal schier onmogelijk is. Het Britse Parlement gaat daar voor liggen. Je leest de analyse van Derks hier. Lees hier een opinie van Joost Derks over Boris Johnson van 11 juli jl.