Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft op verzoek van de sector en Bayer Crop Sciences de toelating van het etiket van Serenade uitgebreid met een groot aantal teelten in verschillende glasgroenteteelten, roos (bedekte teelt) en de onbedekte teelt van bloemisterijgewassen.
Serenade is het beste te vergelijken met een breedwerkend bedekkingsfungicide. Het is niet resistentiegevoelig en werkt met name preventief tegen schimmels zoals botrytis, echte meeldauw, alternaria, sclerotinia, septoria en roest (puccinia).
Welkom
Serenade heeft een wachttijd van nul dagen. Tot op de dag van de oogst is deze biologische fungicide inzetbaar om het gewas of de oogst te beschermen. Vanuit resistentie- en residumanagement is het middel erg welkom. Wel is voldoende spuitvloeistof noodzakelijk om een goede bedekking op het gewas te verkrijgen. De adviesdosering is 8 l/ha bij opgaande/hoge teelten en 5 l/ha bij vlakke/horizontale teelten. Aangeraden wordt tevens Serenade altijd toe te passen met een uitvloeier.
Serenade is uitgebreid in onder meer bedekte rozenteelt, onbedekte bloemisterijgewassen, bolbloemen en knolbloemen (bedekte teelt), bloemenzadenteelt (bedekte en onbedekte teelt), veredeling en zaadteelt (bedekte teelt) en veredelingsteelt en basiszaadproductie van sierteeltgewassen (onbedekte teelt).
Green deal
De snelle wijze waarop deze NLKUG, Nederlandse Kleine Uitbreiding Gewasbeschermingsmiddel, tot stand is gekomen is mede het gevolg van de onlangs afgesloten Green Deal Groene gewasbeschermingsmiddelen. Met deze Green Deal willen de overheid en het bedrijfsleven groene gewasbeschermingsmiddelen met minder residuen, dus een laag risico voor mens en milieu, sneller beoordelen. Voor alle uitbreidingen gerealiseerd door de NLKUG geldt dat er geen of beperkt werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek is uitgevoerd. Het is dus gewenst te allen tijde een proefbespuiting uit te voeren indien er nog geen ervaring met dit product is opgedaan.
Bayer CropScience heeft in nauwe samenwerking met de Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket van onder meer LTO Glaskracht Nederland, zoveel mogelijk kleine gewasgroepen in deze aanvraag meegenomen.
Serenade is sinds september van dit jaar reeds toegelaten in aarbei, wortel, druif en sla in Nederland. Het is een preventief werkend middel op basis van de bacterie Bacillus subtiles, stam QST 713. Het product komt uit de keuken van het Amerikaanse bedrijf Agraquest, dat Bayer CropScience in 2012 overnam.