Op termijn kan Nederland gebruik maken van duurzaam geproduceerde biomassa uit riet, afkomstig uit Oekraïne.
Dat zeggen Wageningse onderzoekers op basis van het driejarig onderzoeksproject Pellets for Power. Van 2011 tot en met 2013 deed Wageningen UR samen met bedrijven en met steun van Agentschap NL onderzoek naar brandstofpellets uit biomassa.
Rendabele en duurzame productie
Het onderzoek spitste zich toe op drie soorten biomassa: stro, riet en switchgrass. De vraag was of uit deze soorten biomassa economisch rendabele en duurzame productie van pellets (een soort patronen) mogelijk is. Vooral riet en switchgrass zijn kansrijk, zo bleek.
Getest in Nederland
Een eerste partij van 10 ton aan rietpellets is in het voorjaar van 2013 als test naar Nederland geëxporteerd. Deze partij is in de biomassacentrale van Marum getest. Met de opbrengst kon onder andere het plaatselijke zwembad worden verwarmd.
Geen aantasting
De onderzoekers zijn vooral optimistisch over de kansen van riet. Het Oost-Europese land Oekraïne beschikt over 1,2 miljoen hectare aan moerasland, waar veel riet groeit. Onder voorwaarden is een duurzame oogst mogelijk. Als belangrijk punt wordt ook beschouwd dat de rietteelt niet ten koste gaat van landbouwgrond voor voedselproductie.