Nederlandse bloemstylisten hebben de verschillende ruimtes van Kasteel Groeneveld in Baarn een complete metamorfose gegeven. Na vijftien jaar is Bloemkunst terug. Van 8 tot 16 oktober.
„Het was ooit het evenement van het jaar voor het kasteel en de regio,” aldus beheerder Anja Bon. Bloemkunst op Kasteel Groeneveld. Op het toppunt kwamen er zo’n 33.000 bezoekers op af. Wat ooit in 1990 begon, stopte echter vijftien jaar geleden toen het kasteel over ging naar het ministerie van Economische Zaken. Nu het wederom van Staatsbosbeheer is onstond het idee om wederom te starten met Bloemkunst.
Bon nam contact op met Zuidkoop en die maakte op zijn beurt Dümmen Orange enthousiast. Al de bloemen en planten die gebruikt zijn door de arrangeurs komen van Dümmen. Op het groen na, dat komt van Adomex. Oasis heeft gezorgd voor het oase.
Alle vertrekken van het kasteel zijn door Nederlandse toparrangeurs ‘onder handen genomen’. Hun arrangementen zijn in de stijl van de kamer.
Bon verzekert dat Bloemkunst ook de komende jaren zal plaatsvinden. „We doen zeker een serie van 10. En ik wil volgend jaar naar de derde week van september onder de titel ‘Afscheid van de zomer’.
In de Van Heemstrazaal liet Nederlands kampioen Dini Holtrop zich inspireren door een spiegelzaal. Zij werkte met chyrsant, gerbera en berenklauw.
Oud Nederlands kampioen bloemsierkunst Ruud Hazelaar werkte in de Huydecooperzaal met anjer en poinsettia.
Arrangeur Evelien van de Sand en industrieel vormgever Maurice van Spijk lieten zich in de Taets van Amerongenzaal inspireren door 17e eeuwse bloemstillevens. De vazen met gerbera’s weerspiegelen in de tafel.
In de gang op de tweede verdieping van het kasteel maakte Sarah Dikker, winnares van Hollands beste bloemstylist, drie scenes af waarin ze het menselijke verhaal met bloemen verbeeldt. Op de foto Adam en Eva.
In het atelier heeft José de Boer met doeken en kalanchoe – van stekje tot bloeiende plant – een groot schilderij gemaakt.
Arrangeur Hans Zijlstra heeft de grootste zaal, het auditorium, minimalistisch aangekleed.
In de Eemnesser vleugel werd op de openingsdag van Bloemkunst het NK Bloemsierkunst voor junioren gehouden. Het werd georganiseerd door VBW. Hidde Klink werd winnaar.
De linnenkamer is een sprookjesbos van kalanchoes. Het idee van oud-Nederlands kampioen Johan Huisman is uitgevoerd door Wendy van den Berg en Stephanie van Erven-Brinkhof.
In de keuken lieten oud-Nederlands kampioen Bloemsierkunst Martin Groen en meesterbinder Jaap Wisse zich inspireren ot keukenobjecten uitgevoerd in kruiden en bolbloemen (sortiment van Hobaho dat onlangs dioor Dümmen werd overgenomen). De keuken, waar ooit Swiebertje werd opgenomen, werd onlangs in oude staat hersteld.
Het team van Zuidkoop maakte voor het trapgat een tien meter lange creatie van anthurium en Calanday.
Arrangeur Marcel van der Haar gebruikte anthurium in zijn creatie in de gang Beletage. Hij werkt veel met restmateriaal. In de potten zijn 300 panty’s, kippengaas en anthuriumdozen verwerkt.
Meesterbindster Hanneke Frankema verbeeld in haar werk het motief van het Chinese behang en de ornamenten in het plafond.
In de Van der Wayenzaal zijn 2000 rozen van de 32 varieteiten van Dümmen Orrange verwerkt door Zuidkoop.
De barokke mamuchetzaal werd ook door Zuidkoop versierd met negen kleuren Avalanche+.