Bloemengroothandel Weerman stond vorige week aan de rand van een faillissement. Het bedrijf heeft dit kunnen voorkomen. Er is nieuw kapitaal aangetrokken en er zal flink op kosten worden bespaard. Royal FloraHolland heeft het bedrijf inmiddels ook weer opengezet. Directeur Reinier Weerman stapt op en draagt het stokje over aan John Knecht.
Het bedrijf Weerman kon de schulden niet meer betalen en vroeg vorige week surseance van betaling aan. Op het moment dat zij dat deden, waren zij al ver met een ‘reddingsplan’. „Normaal volgt eigenlijk bijna altijd een faillissement, maar de bewindvoerder heeft het plan als levensvatbaar beoordeeld”, spreekt Reinier Weerman opgelucht.
Afgelopen week is er gewerkt om het financiële plaatje rond te krijgen. Er is voor tonnen nieuw kapitaal aangetrokken. Wie de nieuwe aandeelhouders zijn, is vertrouwelijk. Daarnaast is er een aantal leningen gesaneerd. „Toen ik vijf jaar geleden binnenkwam, was er een negatief eigen vermogen van vijf miljoen euro. Er waren erg veel leningen. Na hard werken en vijf grote balansherstructureringen, inclusief deze, hebben we weer een positief eigen vermogen. Dat vind ik een prestatie”, aldus Reinier Weerman.
Het bedrijf zal daarnaast ‘tonnen’ op kosten gaan bezuinigen. Dit betreft vooral personeels- en huisvestingskosten. Meer is daarover nog niet bekend.
Cash & carry gaat sluiten
De bloemengroothandel sluit per direct de cash & carry. Deze was de laatste tien jaar verliesgevend. Het model heeft volgens Reinier Weerman geen toekomst. „Je kunt niet grote voorraden inkopen en dan maar hopen dat je het verkoopt. Dat lukt niet meer. Ik vind het heel spijtig. Het wordt door velen nog steeds als het hart van het bedrijf gezien, maar dat was het eigenlijk al heel lang niet meer.”
De cash & carry was goed voor 15% van de omzet van het bedrijf. De belangrijkste tak is de export en dit draait volgens Weerman goed. Hier zal dan ook de focus op komen te liggen. Nederlandse bloemisten kunnen nog wel bij Weerman inkopen.
Reinier Weerman stopt als directeur en draagt het stokje over aan John Knecht. Knecht is zo’n veertien jaar actief in de sierteelt en houdt zich bezig met structurering van bedrijven. „Ik ben moe, maar voldaan. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd en een nieuwe structuur aangebracht. Het is tijd dat iemand anders de afgeslankte versie gaat voortzetten.” Weerman blijft als aandeelhouder betrokken bij de organisatie.