’Aandeel Nederland in wereldwijde bloemenexport zakt naar 43%’

Nederland blijft een belangrijk knooppunt in de internationale sierteelthandel, maar in 2015 hebben Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië voor het eerst samen meer snijbloemenexport. Deze conclusie staat in Rabobank’s World Floriculture Map 2016, gepubliseerd in samenwerking met Royal FloraHolland

Nederlands aandeel in de wereldwijde snijbloemenexport (in US$) was 50% in 2005, toen Rabobank zijn eerste World Floriculture Map publiceerde. Dat aandeel is gezakt tot 43%. Colombia, Kenia, Ecuador en Ethiopië hebben volgens analyses van Rabobank voor het eerst gezamenlijk Nederland ingehaald. Hun totale snijbloemenexport was in 2015 goed voor 44% van de wereldwijde snijbloemenexport. Twee jaar geleden was dat aandeel 33% en 25% in 2005. Rabobank stelt dat Nederland, ondanks zijn beperkte teeltareaal van snijbloemen (4.380 hectare in kassen en buiten) een belangrijk knooppunt blijft in de internationale sierteelthandel.

De observaties van de World Floriculture Map 2016 luiden volgens Rabobank het begin in van een nieuw tijdperk voor de sierteelt. Mondiale geopolitiek heeft daarin sterke invloed, vanwege toenemend protectionisme en moeizame handelsklimaten. Daarnaast beïnvloeden ook digitalisering en het toenemende belang van duurzaamheid de sierteelt. Sierteeltbedrijven in Nederland kunnen volgens Rabobank hun positie als marktleider vasthouden door zich voor te bereiden op het onverwachte; sterk maar flexibel zijn en kansen grijpen in andere afzetmarkten, inkoop verplaatsen naar andere landen of regio’s, marketing uitbreiden naar digitale kanalen en leveringsketens duurzamer inrichten. Sectormanager Arne Bac van Rabobank moedigt ondernemers aan om de online mogelijkheden zoals webshops te omarmen.

Het rapport vindt u hier

Nog een paar punten uit de analyse:
-Colombia en Maleisië zijn bezig aan een opmars in de chrysantenexport, er is grote lokale productie van roos in China, India en Mexico en in de VS is de totale sierteeltverkoop al vier achtereenvolgende jaren gestegen.
-De VS is volgens Rabobank ‘s werelds grootste importmarkt voor snijbloemen. Het marktherstel in Europa blijft achter bij de ontwikkelingen in de VS. Vooral tuincentra en bloemisten staan onder druk in Europa
-Colombia is een voorloper in handel van snijbloemen per zeecontainer.
-Ecuador, Kenia en Italië hebben hun marktaandeel in de (overall dalende) Russische snijbloemenimport vergroot, voornamelijk ten koste van Nederland.
-Online verkoop van sierteelt is in opkomst, maar de totale verkoop van sierteeltproducten is wispelturig geworden, ongeacht het verkoopkanaal.