Bladvlo lijkt de Nederlandse winter aan te kunnen

    De Japanse bladvlo lijkt de Nederlandse winter te kunnen overleven. Op alle drie de locaties waar het insect vorig jaar oktober is uitgezet tegen Japanse duizendknoop zijn exemplaren terug gevonden.

    Japanse bladvlo tegen duizendknoop
    De Japanse bladvlo voedt zich uitsluitend met de Japanse duizendknoop. (Foto: Miranda Vrolijk)

    De bladvlo is teruggevonden in de kooien en gaasmouwen die de onderzoekers met dit doel op de locaties hadden neergezet. De komende periode onderzoeken ze of ook de bladvlooien die helemaal vrij zijn gelaten op de Japanse duizendknoop-planten de winter hebben overleefd. Daarnaast checken ze hoeveel exemplaren de winter hebben overleefd en wanneer het insect – dat in winterrust gaat – weer actief wordt.

    Biologische bestrijding

    In oktober 2020 zijn op drie locaties (Zeist, Amsterdam en Noord-Brabant) duizenden bladvlooien uitgezet. Dit is onderdeel van het onderzoek #uitde1000knoop, dat verschillende biologische bestrijdingsmethoden tegen de Japanse duizendknoop onderzoekt. Naast de bladvlo wordt een bladvlekkenschimmel onderzocht.

    In het onderzoek #uitde1000knoop werken verschillende partijen samen, elk met een eigen expertise. Dat zijn de werkgroep Plaagsoorten van de Unie van Waterschappen, Probos, Stowa, Universiteit Leiden, CABI en Koppert. De uitvoering wordt gefinancierd door een groot aantal waterschappen, gemeenten, Rijkswaterstaat en ProRail.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    guest
    0 Reacties
    Oudste
    Nieuwste Meest gestemd
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties