Het biomassavergasser-WKK-project van gerberateler Simon Zwarts is ingeloot voor een SDE-subsidie. Hiermee kan de ondernemer zijn investering rendabel maken. Zwarts hoopt dat de vergassingsinstallatie met WKK op basis van riet in het najaar van 2014 draait.
De installatie van Zwarts in Mijdrecht wordt de eerste vergassingsinstallatie binnen de Nederlandse tuinbouw. Bij het vergassen van riet komen gassen vrij die worden gezuiverd en vervolgens in een warmtekracht-installatie worden ingezet.
Deze WKK-installatie, met een elektrisch vermogen van 750 kW en een thermisch vermogen van 1,2 MW, moet op jaarbasis minimaal 4.200 uur gaan draaien. Voor de belichting op de kwekerij heeft Zwarts voldoende aan 2.000 draaiuren, de elektriciteit die over is – circa drie miljoen kWh per jaar – wordt teruggeleverd aan het net.
SDE cruciaal
De installatie kost drie miljoen euro. De SDE-subsidie, die de ondernemer gedurende twaalf jaar een vaste prijs garandeert voor elke geproduceerde kWh, was een must om het project rond te kunnen rekenen. Wel moet de gerberateler nog tot overeenstemming komen met de biomassaleveranciers en met de bank.
Besparing op gas en elektra
Zwarts bespaart met de installatie 250.000 euro per jaar op gas en elektriciteit. Hier bovenop komen nog de inkomsten van de stroomlevering aan het net. De gerberateler is, samen met adviesbureau Energy Matters, al drie jaar bezig met de voorbereiding van het project.
Het Vakblad voor de Bloemisterij besteedde in nr. 34-2013 uitgebreid aandacht aan dit project.