Biologische gewasbescherming neemt af in Spaanse groenteteelt

Voor het derde jaar op rij daalt het percentage kassen in Almería waar natuurlijke vijanden worden ingezet. Vooral tomatentelers vallen ver terug, meldt GFactueel in een bericht op basis van cijfers van het ministerie van landbouw in Andalusië.

Van het kasareaal groenten in Almería (46.876 ha, 2 teelten per seizoen) werd in het seizoen 2017-2018 op 52% biologische bestrijding toegepast. Dat is 24.400 hectare, terwijl in het seizoen 2013-2014 op 26.440 hectare, toen bijna 60% van het totale teeltareaal, biologie werd ingezet. Concreet een daling van 2.040 ha met biologische bestrijding in drie jaar tijd.

Tomatentelers haken af

Uit cijfers van ministerie van landbouw van Andalusië blijkt dat de verschillen per teelt groot zijn. Vooral tomatentelers kiezen weer steeds vaker voor de volledig chemische gewasbescherming. In het seizoen 2014-2015 werd nog op 9.160 hectare tomaat biologische bestrijding toegepast. Sindsdien is het areaal 3 seizoenen achtereen gedaald tot de huidige 6.620 hectare tomaten met geïntegreerde bestrijding, circa 62% van het totale areaal. Paprika zet minder biologische bestrijders in, maar is in areaal nog steeds koploper en rolmodel als het om de biologische gewasbescherming gaat.

Groei in komkommer, aubergine en snijboon

De biologische bestrijding in komkommer en aubergine zit dit seizoen juist in de lift. Bij aubergine werd op bijna 70% van het areaal natuurlijke vijanden uitgezet, bij komkommer op 58% van het areaal. Bij snijboon is het aandeel van geïntegreerde gewasbescherming verdubbeld naar 31%. Van de 7.790 hectare courgette (meerdere teelten) werd op 1.200 hectare (15%) beestjes uitgezet. Meloentelers hebben de geïntegreerde gewasbescherming massaal afgezworen. Seizoen 2016-2017 werd nog op 81% van het areaal natuurlijke vijanden uitgezet. Dit voorjaar was dat nog maar 27% van het areaal. Bij watermeloen daalde het aandeel van 16 naar 12%.

Verder achterop

Door de steeds grotere nadruk op chemische gewasbescherming gaat de Spaanse gangbare productie van vruchtgroenten volgens GFactueel steeds verder achterlopen bij Nederland. Het CBS heeft onlangs aangegeven dat in vrijwel alle Nederlandse kassen met tomaat, paprika en komkommers natuurlijke vijanden worden ingezet (in 2016). Dat het in Spanje ook mogelijk is, bewijst de snelle opkomst van de biologische groenteteelt in kassen. Het areaal Bio groeit stormachtig en heeft al een aandeel van bijna 10%.

De cijfers van dit seizoen in Almería passen in de trend van de laatste jaren, meldt redacteur Gerard Boonekamp van GFactueel. De neergang heeft volgens hem te maken met motivatie bij de telers om op tijd en voldoende in te zetten. Door de hete zomers van de laatste jaren en overlappende seizoenen is het Boonekamp ook een hele opgave om schoon te starten en de plaagontwikkeling voor te blijven. Biologische telers zijn waarschijnlijk gemotiveerder, want ze hebben weinig correctiemiddelen achter de hand.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties