De Aussies betalen fors meer in Taiwan

Daar staan ze dan, bij de ingang van de Taiwan International Orchid Show (TIOS). Vier personen die opvallen door de bouw, lengte en kleur van hun lichaam. Duidelijk geen Aziaten, zoals het overgrote deel van de duizenden bezoekers (ruim 240.000 in tien dagen, horen we later). Hun bagage valt ook op. Dozen en tassen hebben ze bij zich.

Bijna iedereen verlaat het terrein hooguit met een plastic tasje, waar meestal wat planten of stekken in zitten. TIOS heeft naast een grote hal met uitbundige arrangementen van orchidee, namelijk ook veel stands waar de liefhebber van dit gewas zich voelt als een kind in een snoepwinkel. Wat een breed sortiment, wat een kleuren, wat een vormen. Heeft het viertal daarom zo ruim ingeslagen?

Het blijken inderdaad liefhebbers van orchidee te zijn. Australiërs. Ze zijn een paar dagen in Taiwan. Dertig kilo weegt hun bagage, schatten ze. Zoveel mogen ze gratis meenemen in het vliegtuig. Uitgangsmateriaal in flessen, zodat ze niet langs de balie van de Taiwanese NVWA hoefden. Die instantie is namelijk ook aanwezig op TIOS. Weefselkweek in afgesloten flessen mag zonder keuring de grens over. De Aussies weten dat, ze komen al jaren naar de TIOS. Ze zoeken naar stek, liefst van nieuwe soorten, en ze luisteren naar lezingen die tijdens de show voor vakgenoten worden georganiseerd. Gratis info over sortiment en onderzoek. Ook interessant, weten zij. Het zijn namelijk zowel liefhebbers als telers van orchidee.

Zeker voor phalaenopsis moet je in Taiwan zijn,  zegt Les Neill. Uitgangsmateriaal voor zijn vanda’s haalt hij uit Thailand. Neill heeft geen grote kwekerij, zo’n 6.000 m2, maar dat geldt volgens hem voor bijna alle telers van orchidee in Australië. Het viertal rekent snel uit dat er hooguit 20 ha. orchidee ‘Down Under’ is. Met aparte soorten en topkwaliteit kunnen ze een goede boterham verdienen. Concurrentie is er wel, maar vooral uit Taiwan. In supermarktketens als Woolworths zien ze phalaenopsis voor €6 tot €15. Per boot uit Taiwan verzonden als de bloemen nog in knop zijn. Eenmaal gearriveerd in Australië, gaan die zo snel mogelijk de winkel in. Een open bloem is genoeg. Voor de prijs in de supermarkt kunnen wij ze niet telen, zegt Neill. Die kwaliteit wil hij ook niet maken.

Later op de dag kom ik ook bij Taiwanese telers en veredelaars van phalaenopsis die hun bedrijf vlakbij de show hebben. Ze krijgen meer bezoek van buitenlanders. Niet de eerdergenoemde Australiërs. Nee, het zijn handelaren, veredelaars en telers die grotere markten bedienen. Markten in Europa en Noord-Amerika, maar ook een groeimarkt als Brazilië. In Taiwan zoeken ook zij naar nieuwe cultivars. Geen doos of tas vol. Nee, ‘we are big growers’, hoor ik een teler letterlijk zeggen. Het gaat dan niet alleen over de aantallen die hij nodig heeft. Ook de stekprijs komt ter sprake. De Aussies betaalden fors meer…

Deze blog is geschreven door redacteur Hans Neefjes van het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij bezocht de 14e Taiwan International Orchid Show (TIOS), die van 3 t/m 12 maart 2018 wordt gehouden.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties