In 2016 werden weer minder kentia´s verkocht. Desalnietemin tonen leveranciers zich tevreden met het huidige betere evenwicht tussen vraag en aanbod. In sommige delen van de markt lijkt de vraag naar kentia weer wat aan te trekken, maar de totale markt groeit nog niet.
De kostbare kentiapalm Howea forsteriana schreef de afgelopen jaren zorgwekkende cijfers. Tussen 2011 en 2016 nam het verkochte volume via Royal FloraHolland met 40% af. Ook in 2016 werd weer 9% minder kentia verkocht dan een jaar eerder. Dat zorgde voor 5% lagere veilingomzet.
Ondanks die historisch lage omzet, uiten telers zich tevreden over gemiddeld wat hogere prijzen van de laatste twee jaar. Voorzover ze er al iets over kwijt willen, geven zij aan dat het in deze langdurige teelt (van kiem tot afleverbare plant gauw drie jaar) eindelijk gelukt lijkt het aanbod in balans te brengen met een vraag die licht blijft afnemen.
Nederlandse kentia vindt zijn weg vooral naar de centraal verwarmde huiskamers en kantoren in Noordwest-Europa. Volgens leveranciers maken teeltwijze en herkomst hun kentia’s geknipt voor deze toepassing. Zaden voor de Nederlandse teelt kiemen in het oorspronkelijke leefgebied van de palm, de eilandjes Lord Howe en Norfolk Island bij Australië met een relatief lage luchtvochtigheid.
In Zuid-Europa worden kentia’s verhandeld die onder meer op Sicilië of Tenerife zijn gekweekt. Voor toepassing als kamerplant achten de kenners in Nederland deze palmen minder geschikt. Andersom gaan relatief weinig van de duurdere Nederlandse kamer-kentia’s naar Zuid-Europa.
Met een stabiele markt in Duitsland, enige onzekerheid over de Britse en afgenomen vraag vanuit Rusland, is de markt voor de Nederlandse kentia voor de nabije toekomst op zijn best stabiel en lijkt de huidige beperkte productie voorlopig toereikend.
In het Vakblad voor de Bloemisterij nr.3 van dit jaar stond bij dit artikel over Kentia een abusievelijk verkeerd vormgegeven rubriek. Dit is de juiste marktbeweging van Kentia: