Bestrijdingsseizoen Japanse duizendknoop in volle gang

    De kranten en digitale nieuwsbrieven staan er vol mee: het bestrijden van de Japanse duizendknoop. Verschillende gemeenten beproeven diverse methoden, onder meer met varkens, heet water en maaien proberen groenbeheerders de invasieve exoot onder de duim te houden.

    Zo bericht 1Vandaag over de gemeente Enschede die voor Weed Free Services heeft gekozen. Die bestrijdt de Japanse duizendknoop niet alleen bovengronds met heet water, maar ook de wortels ondergronds door deze te stomen:

    In Emmen gaat de gemeente met zogenoemde akkervarkens de duizendknoop te lijf, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. De gemeente, die ook al heet water en maaien toepast, beschouwt de bestrijding met de varkens als een proef. De eerste varkens zijn uitgezet in het openbaar groen in Klazienaveen. Als de proef succesvol is dan worden volgend jaar op meer plekken varkens uitgezet.

    Niet bij gft-afval
    De Stentor meldt dat in de gemeente Zwolle ROVA de Japanse duizendknoop aanpakt. Langs de honderd groeilocaties is een speciale maairoute uitgezet. ROVA voert het maaisel van de Japanse duizendknoop apart af: het gaat niet bij het gft-afval, maar bij het restafval zodat het wordt verbrand. Hiermee wordt verdere verspreiding voorkomen: een ‘gewone’ compostering garandeert immers niet dat plantenresten van de Japanse duizendknoop opnieuw uitlopen? Daarnaast ziet ROVA erop toe dat de maaimachines worden schoongemaakt na een maaibeurt.

    Erkende verwerker invasieve exoten
    De Branchevereniging Organische Reststoffen houdt overigens een register bij van ’Erkende verwerkers Invasieve Exoten’. Dit zijn composteerbedrijven die de plantresten van invasieve exoten als Japanse duizendknoop, reuzebalsemien en reuzeberenklauw zodanig composteren dat zij wél garanderen dat deze plantresten onschadelijk zijn gemaakt.

     

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties