Op basis van variabele kosten kunnen bestaande WKK’s de komende vier jaar net positief draaien voor netlevering. De draaiuren voor netlevering nemen wel steeds verder af tot circa 3.000 uur per jaar. Investeren in een nieuwe WKK voor netlevering is de komende jaren niet rendabel. Dat stelt EnergyMatters in haar halfjaarlijkse WKK-barometer die op 12 juni is verschenen.
De marktpositie van netleverende WKK in de glastuinbouw is ten opzichte van de positie in het najaar van 2014 onveranderd. De overcapaciteit op de Nederlandse elektriciteitsmarkt in combinatie met maximale import vanuit Duitsland, werkt nog steeds sterk door op de korte termijnprijzen.
Deze situatie blijft zo tot na 2017, verwacht EnergyMatters. Daarna komt een zeker marktherstel in beeld door een aantrekkende economie. Daarnaast zullen vanaf 2016 ook de oude kolencentrales uit de jaren tachtig, die nu nog vol draaien in Nederland, dichtgaan, waardoor een deel van de overcapaciteit uit de markt zal afnemen. Doordat de kolenbelasting per 1 januari 2016 komt te vervallen, zullen de prijzen echter onder druk blijven staan.
Duitsland
Vanaf 2017–2018 zal er ook prijsherstel optreden doordat in Duitsland de overcapaciteit geleidelijk zal afnemen. Voor al in het eerste en vierde kwartaal zal dat het geval zijn. In het tweede en derde kwartaal blijven de dagprijzen volgens EnergyMatters onder druk staan als gevolg van stroomopwekking met zonnepanelen.