Beschikbaarheid CO2 uit afvalenergiebedrijven in gevaar

Afvalenergiebedrijven vallen onder de CO2-heffing EU-ETS voor de industrie, blijkt uit het Belastingplan. Volgens Glastuinbouw Nederland wordt dat nadelig voor de beschikbaarheid van de CO2 uit deze installaties voor de glastuinbouw. Afvalenergiebedrijven zijn dan eerder geneigd om de CO2 op te slaan dan te leveren aan de glastuinbouw. „Dit is niet in lijn met de afspraken die gemaakt zijn in het Klimaatakkoord”, stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. „Er blijft dus werk te doen.” De CO2-heffing EU-ETS voor de industrie geldt niet voor de glastuinbouwbedrijven in het EU-ETS.

De verlaagde Energiebelasting voor de glastuinbouwsector blijft voorlopig bestaan, aldus het Belastingplan. De Europese Commissie heeft de tarieven getoetst aan de staatssteunregels en een goedkeurende beschikking afgegeven voor de periode tot en met 2024. Onderdeel van deze beschikking is wel dat de glastuinbouwsector via het CO2-vereveningssysteem een substantiële tegenprestatie levert voor het handhaven van het verlaagde tarief in de Energiebelasting.

Voor de energietransitie van de glastuinbouwsector en de uitvoering van het programma Kas als Energiebron komt €25 tot €30 miljoen beschikbaar, conform het Klimaatakkoord.

Foto: Shutterstock
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties