Vanaf december 2019 gaat de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening in. Details worden de komende jaren uitgewerkt. Wel staat al vast dat alle planten, dus ook alle pot-, perk- en kuipplanten, vanaf die datum voorzien moeten zijn van een plantenpaspoort voor verhandeling binnen de EU.
Uit navraag blijkt dat het voor veel potplantentelers nog te vroeg om harde uitspraken te doen over eventuele andere keuzen die ze gaan maken van de nieuwe Plantgezondheidsverordening. De meeste denken echter niet van bedrijfkoers te veranderen.
Een plantenpaspoort voor alle potplanten is voor Joost Jansen van kwekerij Loek Jansen uit Kwintsheul niet echt een verrassing; „Je ziet het al bij importproducten ontstaan en producten die de verwachting wekken eetbaar te zijn. Alles moet herleidbaar zijn.” Voor nieuwe inzichten en daaraan gekoppeld nieuwe regelgeving wat betreft productveiligheid vindt Jansen dat je daar als ondernemer voor moet open staan. Ook al geeft dit veranderingen en werkt dit kostprijsverhogend. „Het vereist voor ons bedrijf nog meer maatwerk dan dat we nu al doen”, uit Jansen. Hij vindt het nog te vroeg om aan te geven of de nieuwe Plantgezondheidsverorderning gaat inhouden dat het potplantenbedrijf op andere markten gaat opereren of zijn uitgangsmateriaal ergens anders vandaan gaat halen.
Voor Jos van den Berg van kwekerij Sunshine in Voorschoten komt het moeten voeren van een plantenpaspoort voor al zijn gewassen (hibiscus, croton, schlumbergere en oleander) wel als een complete verrassing. Hij is niet blij om voor een voldongen feit te staan en vindt de maatregel te vergezocht: „Een plantenpaspoort voor risicovolle potplanten oké, maar voor alle potplanten?”
Lees volgende week vrijdag 18 augustus meer over de nieuwe Europese Plantgezondheidsverordening in de Bloemisterij.