Welk effect hebben planten op de luchtkwaliteit binnen‐ en buitenshuis? Voor welke planten kies je het beste en hoe plant je ze aan voor een optimale luchtzuivering? Technopool Sierteelt, UAntwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij werkten de afgelopen twee jaar samen in de operationele groep Green-Air om alle wetenschappelijke kennis over het luchtzuiverend vermogen van planten te verzamelen. Die kennis hebben zij gebundeld in twee brochures.
Kamerplanten kunnen de lucht in huis snel, efficiënt en goedkoop zuiveren. De efficiëntie van die zuivering is afhankelijk van de plantensoort, de luchtverplaatsing, de hoeveelheid licht én de initiële luchtvervuiling in de ruimte. Hoe hoger de concentratie schadelijke stoffen, hoe sneller planten ze afbreken en omgekeerd; hoe meer licht, hoe beter de zuivering; hoe groter de luchtverplaatsing, hoe sneller de zuivering; hoe hoger de dichtheid aan huidmondjes en hoe meer reliëf op het blad, hoe beter de zuivering.
Goede opties zijn Chlorophytum, Dracaena, Hedera helix en Spathiphyllum. Maar deze lijst is verre van compleet en wetenschappers hebben nog lang niet alle planten onderzocht op hun luchtzuiverend potentieel. Ook de kennis over hoeveel planten van welke soort je nodig hebt om de lucht in de huiskamer gezond te houden, is nog beperkt.
Ook over planten die buitenshuis de lucht zuiveren, bijvoorbeeld van fijnstof, is een brochure beschikbaar.
Toegankelijke brochure
De wetenschappelijke partners in de operationele groep Green‐Air hebben alle beschikbare kennis samengebracht in twee rapporten en twee toegankelijke brochures. Daarmee willen ze de sierteelt‐ en groensector, milieudiensten en professionele groenaanleggers informeren over het effect van groen op luchtkwaliteit. Dit moet hen in staat stellen om geïnformeerde keuzes te maken. Beide brochures en rapporten (literatuurstudies) zijn beschikbaar op www.pcsierteelt.be.
Bron en foto: PCSierteelt