Belgische sierteelt vergrijst

De sfeer onder Belgische kwekers was op de boomkwekerij- en sierteeltbeurs Florall in Waregem overwegend positief. De meeste telers vangen goede prijzen. Voor de lange termijn zijn er wel degelijk zorgen. De grootste? De vergrijzing van de sector en het gebrek aan opvolging. „Over tien jaar zijn wij ook weg. Wat blijft er dan nog over”

Voor boomkwekers was 2018 een goed jaar en dat zet dit jaar door. In de boomkwekerij is over het algemeen iedereen tevreden. Uitgezonderd buxustelers. Azaleatelers hebben het niet gemakkelijk en perkgoed is sterk afhankelijk van het weer”, constateerde Lucas de Nolf van boomkwekerij Willy de Nolf op Florall, de Belgische sierteelt- en boomkwekerijbeurs die twee keer per jaar in Waregem plaatsvindt.

De Nolf ving de teneur van de Belgische boomkwekerij en pot- en perkplantenteelt in een paar zinnen. Voeg daaraan toe dat groeneplantenkwekers goede jaren hebben en het beeld van hoe het met de afzet van de Belgische siertelers gaat, is compleet, leerde een rondgang langs de standhouders.

Buxusmot

Belgische buxustelers vormen dus een uitzondering, volgens De Nolf, die op 30 ha bomen teelt in Waregem. En dat klopt. Net als hun collega’s in andere landen werden ze geconfronteerd met de buxusmot.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties