Belang van de klok voor directe afzet wordt onderschat

Afgelopen maandag spraken we in de redactievergadering over het voorstel van Royal FloraHolland voor nieuwe tarieven. De vergelijking met de afschaffing van dividendbelasting werd gemaakt. Rutte wil grote buitenlandse bedrijven als Shell in Nederland houden en FloraHolland wil grote binnen- en buitenlandse kwekers aan de veiling gebonden houden. Mede daarom wordt het kostenmaker=kostendrager principe verder doorgevoerd.

Ik snap dat de veiling niet zonder de grote kwekers kan voortbestaan. Voor kleine kwekers die veel van de klok gebruikmaken gaan de veilingkosten in het voorstel van FloraHolland echter omhoog. Soms wel met 15%. En die kleine kwekers zijn ook van groot belang. Een veiling kan geen internationale draaischijf zijn zonder een zeer breed sortiment. Met alleen maar phalaenopsis, chrysant en tulp zijn de exporteurs snel uitgegeten in Nederland.

Tijdens de redactievergadering werd ook opgemerkt dat de opstart van bemiddeling ooit gefinancierd is vanuit de klokinkomsten. Nu heeft de klok de directe afzet nodig en geven de grote ’bemiddelaars’ niet thuis. De coöperatieve gedachte brokkelt blijkbaar af. Zelf denk ik weleens dat het belang van de klok voor de directe afzet onderschat wordt. De klok staat voor transparantie en er wordt nog altijd de prijs gemaakt die als referentie dient voor de directe handel. En leden kunnen via de etalage-functie in korte tijd veel potentiële afnemers bereiken. En wat als het direct niet lukt? Dan is daar nog die klok. Daar mag best wat tegenover staan.

Een van mijn collega’s reageerde op mijn mening met een treffende opmerking: ‘ Het is als kijken, kijken, maar niet kopen!’

Arie-Frans Middelburg

Vakredacteur

Abonneer
Laat het weten als er
guest
7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bram
Bram
7 jaren geleden

Als we de klok functioneel willen blijven gebruiken moeten er snel randvoorwaarden voor gebruik worden gemaakt. Het onbeperkt gebruik van de klok als we “de handel” niet regulier kwijt kunnen is de hele wereld laten zien dat er te veel is en teab er gekocht kan worden. De naam van een veilingcontainer komt dan heel dicht bij een vuilcontainer.
We moeten dus zsm het gebruik reguleren door vooraf op te geven hoeveel karren je per dag/week voor de klok wil laten komen. Een marge van 25% plus en min in het aantal is dan de randvoorwaarde ipv 200 tot 400 % extra als het niet loopt!
Het zal al helpen als de werkelijk kosten van de klok worden doorberekend aan de klok aanbieders

John
John
7 jaren geleden

Arie frans
Mag je stukken graag lezen. Maar deze is wel heel makkelijk en op sentiment.

Hans
Hans
7 jaren geleden

Een bandbreedte instellen zou beter werken om de klok sterk te houden. Iemand die bv. 30% klok en 70 direct verkoopt zou per week altijd 20-40% klok en 60-80% direct moeten verkopen. Wijkt hij hiervan af ( per productgroep!), dan geldt een 1% hogere provisie over al zijn klokverkopen.
FloraHolland gaat met de nieuwe tarieven directe verkoop stimuleren, waardoor het percentage klok af zal nemen en de kosten hierdoor weer hoger worden. Volgend jaar komt er dan weer een nieuwe discussie over de tarieven en zo wordt de klok steeds meer een dumpmechanisme waar de vate klokkweker de dupe van wordt.
Iemand die 100% direct verkoopt, mag van mij best een lagere provisie betalen. Iemand die daarentegen toch nog 20% doet klokken, heeft de klok toch heel hard nodig om zijn spulletje kwijt te raken. Het lijkt mij duidelijk dat die 20 % niet het meest populaire product van die kweker is. Het is dan toch van de zotten dat die kweker zoveel minder kwijt is aan provisie dan die vaste klokkweker?
15% stijging van veilkosten is niet uitzonderlijk voor een klokkweker met de nieuwe tarieven, reken zelf maar even uit op de FloraHollandsite ( wel inloggen) en plaats even een reactie!

Marc
Marc
7 jaren geleden

Zo is het maar net! De grote jongens willen niet meer mee betalen, maar vergeten weer eens hoe ze zo groot hebben kunnen worden? Neem dan helemaal afscheid van de veiling aub? Of betaal gewoon, zoals het in een cooperatie, hoort mee met de veilingkosten

gerrit.
gerrit.
7 jaren geleden

regulieren zal moeten.
contract afspraken maken voor klokaanvoer.
altijd met de beste voor de klok, geeft een hogere middenprijs, en zodoende ook een hogere directe verkoopprijs.
wat uituindelijk leid tot een beter rendement voor allemaal.
gerrit.

Jan de Boer
Jan de Boer
7 jaren geleden

Ben U een dump kweker op de klok ? Bent U een trouwe klok aanvoerder ? Bent U een trouwe klok aanvoerder op meerdere veilingen ? Bent U iemand die alles en ook alles zelf verkoopt en 100 % lid is van rfh en zich ook daarna gedraagt ? Bent U een vitrineklok aanvoeder om zo breed in de markt te staan ? Ben U een afhandelaar voor kwekers die geografisch verder van de veiling af liggen ? Bent U een kweker die aftuin levert via een BV die niet aan de veiling is verbonden ? Ergens bent U tegen wil en dank aan de fysieke dan wel digitale klok verbonden, omdat er ergens een referentie prijs ontstaat.
Als U met elkaar belsuit de klok nog verder te verwaarlozen, omdat de bovenstaande relatievormen tot de sierteeltmarkt niet correct worden geregeld dan krijg je hem als een boemerang terug.
Aldi en Lydl zeggen nee tegen Phaelnopsis, of nee tegen chrysant, of nee tegen een ander product uit onze sector, omdat men het om welke reden gewoon even niet wil.
Bij ons wil ook een klant liever goedkope rozen uit colombia dan wat duurdere uit nederland of uit ecuador ! Alleen dit soort klanten beinvloeden niet drastisch de prijsvorming op de klok en de referentie gaat er niet van op zijn kop !
Het is daarom dat ik de handelswijze van het huidige royal flora holland bestuur en directie niet kan steunen in hun zienswijze. Door massa en druk van de markt de regie en de strategie te laten bepalen voor de tarieven maak je de mogelijkheden voor andere relatie vormen steeds moelijker !
John Flower op social media noemt deze voorstellen een vorm van Kannibalisme en maakt “ herrie “ om de aandacht op HET punt van relatievormen te beschermen.
In Holambra heb je ook verschillende relatievormen en aanvoer vormen met de cooperatie. Daar is er echter geen ruimte voor discussie. Men heeft 1 tarief voor alle vormen en daarmee KANNIBALISEER je niet de verschillende relatievormen of manieren van verhandeling.

Ja nu hoor ik U zeggen dat is daar de ver van mijn bedschow !

Die mensen hebben niet zo’n visie als wij ?

Wij zijn toekomst gericht ! Wij zijn tenslotte met 3 euro luchtvracht per kilo een wereld speler van formaat ? Lekker duurzaam bezig !

Van welke oorsprong en of op welke stoel u ook zit.

De regering die hier geen tuinbouw meer wil.
De veiling die aan de hand loopt van de banken.

Laat 1 ding hee duidelijk zijn. Niemand in de wereld van buiten nederland heeft een warm gevoel van de overmacht van de nederlandse bloemen en plantenindustrie ! En men zoekt iedere op haar manier een vorm om hier onderuit te komen. Men wil vrije keuzes kunnen maken.
DUS MOET JE NEVER NEVER JE USP UIT HANDEN GEVEN OMWILLEN VAN DE MASSA TULP, MASSA PHAELNOPSIS OF MASSA CHRYSANT OF MASSA ROOS UIT AFRICA !
DIE ZIJN IN AANTALLEN ZO STERK MET ELKAAR IN CONNCURENTIE dat je als veiling en intermediar je daar zowie zo als schakel te veel bent.

Het is voor John Flower daarom zo dat de voorstellen die er nu liggen voor de alv van december te betitelen als KANNIBALISME ! De voorstellen zijn zo ingericht dat letterlijk en figuurlijk de kweker elkaar opvreet en je dus in die sfeer ook niet tot een goede relatievorm kan komen met leden en aanvoerders.

Er is al veel gereisd over de wereld door alle mensen uit onze sector !

Deze week is er een bijzondere gast uit Holambra op bezoek bij het afscheid van de heer Claessen en wellciht kent U deze gast Andre nog eens uitnodigen een film te maken om deze voor de stemming op 7 december zijn visie te geven over de situatie in Holambra en wellicht kunt U hem ook vragen, omdat als je met afstand of hernieuwde afstand je soms toch een andere kijk krijgt op de zaken. Ook deze visie op tafel te doen delen. ????? Collega veilingen onder elkaar zou ik dit willen noemen.

Dat een groot gedeelte van de nederlandse telers niet meer meepraten en of mee doen is niet fijn voor de mensen die zaken organiseren, vanuit de veiling organisatie .maar wellcht is er ook nog iets op te merken over het gastheer of gastvrouwschap. Men is murv gebeukt tegen de organisatie die ons allemaal groot heeft gemaakt !
Men verdraagt elkaar niet meer !

Voordat de nieuwe regels ingaan op 1 januari 2018 zou ik elke kweker willen vragen de spelregels over welke relatievorm dan ook nog een goed en duidelijk te beschouwen ! Vraag je af waarom men in het verre Holambra de dingen anders aanpakt !

Bekijk hoe je de klok daar in van zorgenkindje tot volwassen eikpunt kan maken.
Dat je zoals de atiegroep van de behoudt de fysieke klok kan gaan ondernemen met die kok !

En niet een vorm van Kannibalisme neer te leggen waardoor samenwerken en samen doen steeds moeilijker gaan worden en wij staks onze belangrijkste USP het unieke sortiment moeten missen, omdat die in de tarieven het kind van de rekening zijn.

En ja de zeer efficiente platformen met bied en laat prijzen komen er aan en de loskoppeling tussen fyskien en prijsvorming komt er aan.
Maar zorg dat je een knappe en waardige referentieprijs houdt op de markt dan hoef je voor duurzaamheid niet alleen te groeien, maar krijg je marge voor betere en verstandigere investeringen. Er is nog niemand maar ook niemand blij geworden van Phaelnopsis op de klok van 1,50, en of tulpen voor 0,05 euro cent ! Dat is niet duurzaam ook voor de retaliers niet.

Er zijn feesten waar iedereen dezelfde entree prijs betaald en de zaken met elkaar oplost.
Laat dit Kannibalistische voorstel snel van tafel gaan. In een cirkel van 3000 kilometer is er nergens zo veel sortiment als hier en vind ieder iets van haar gading.
De mensen die dit verzorgen zouden eigenlijk voor 0 procent kosten door het gebouw moeten als je de markt begrijpt !
Maar daar ben ik geen voorstander van, want dan Kannibaliseer je op de zelfde manier als nu de voorstellen zijn, maar dan omgekeerd.
Als de ene kweker de ander opvreet kom je nooit tot samenwerken, want je bestaat dan gewoon niet meer.
Kannibalisme zou niet moeten kunnen in een beschaafd land !
Make me wonder !

Marius
Marius
7 jaren geleden

Het kostenmaker kostendrager principe wordt juist losgelaten.
Volume kortingen veroorzaken grotendeels de oneerlijkheid.
voorbeeld : 1 Aanvoerder + 1 adm nummer Omzet €2.000.000 betaald nu aan kosten (fictief) €71.505 wordt €78665 = + 10%
Coop. van 5 kwekers invoer ook factor 4 : Optie 1 Hoofdnummer + 5 Adm. nummers (met eigen naam ) Omzet €10.000.000 gaat betalen €352.821 / 4 = €70564 = – 1 % verschil =11% minder provisie in 2018 geeft als resultaat zelfde kosten voor Flora Holland en minder Provisie inkomsten.
Dit is de beste manier om de cooperatie om zeep te helpen.