Bederfelijke producten als bloemen en planten horen niet thuis in een hoog btw-tarief, betoogt bloemenexporteur Jan de Boer, directeur van Barendsen Aalsmeer. Hij reageert daarmee op uitlatingen van Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Eerder deze week hield zij op Bloemisterij.nl een pleidooi om enkel primaire levensbehoeften in het lage btw-tarief te houden.
In een open brief wendt De Boer zich tot Dik-Faber:
„Door het stapelen van heffingen op bloemen en planten die zeer vergankelijk zijn, komt de verkoop van bloemen bij de bloemist en vakhandel nog zwaarder onder druk te staan. De bloemen gaan dan nog vaker naar de schappen van het grootwinkelbedrijf. Dat weet wel raad met de verhogingen van btw, want die wentelt ze namelijk op uw kiezers af: de tuinders.
Of consumenten laten het product staan, waardoor er ook minder geld binnenkomt bij de overheid. De tussenhandel en veiling komen ook meer onder druk te staan, wat werkgelegenheid kost. Producten die over een jaar nog waarde hebben of producten die je na een paar dagen in de vuilnisbak kunt gooien, kun je niet gelijk belasten in de btw.
Deze heffing is onevenredig hoog. In Spanje en Portugal hebben wij meegemaakt dat daardoor de werkgelegenheid in de sector is gehalveerd. Ook in Zweden, met 24% btw op sierteeltproducten, is dat het geval. Het bloemen- en plantenaanbod is daar in de illegaliteit beland en sterk in kwaliteit en diversiteit gedaald. In het Verenigd Koninkrijk is ons mooie product, als gevolg van 21% btw bijna alleen nog maar in de supermarkt verkrijgbaar (78% van het aanbod loopt via dat kanaal)! Zo kun je dus vandaag in een rijk en welvarend land alleen nog gemiddelde of lage kwaliteit bloemen kopen. Bovendien stromen er ook geen jongeren meer de sector binnen. Dus breek je daarmee een sector af.
Omdat de overheid moeite heeft zijn administratie in te richten, hoeven wij toch geen afscheid te nemen van 35.000 mensen in onze branche? Met uw stellingname haalt u het ambacht uit ons vak en heft u onevenredig veel belasting op een bederfelijk product. Een sector die bovengemiddeld bijdraagt aan ons land moet je echter niet in de hoek drijven. Door de btw daarop te verhogen vervalt, door het stapelen van kosten, de waarde van de bloemen en gaat het alleen nog om de prijs. Bloemen en menselijk ambacht hebben echter ook een waarde en niet alleen een prijs. Plastic bloemen, hardware en andere ’bij-artikelen’ in onze branche zijn daarentegen niet bederfelijk en worden terecht hoog belast.
Mocht u gevraagd worden voor steun aan welk kabinet dan ook en de rekenmeesters van Den Haag gaan hun werk doen, dan zou dit zomaar kunnen leiden tot het afbreken van onze sector. Voor mij zijn menselijk ambacht en mooie bloemen ’heilig’. Ze kunnen ook verbinden, zodat wij in vrede met elkaar kunnen leven. Dan wordt het stemmen op een partij ook een stuk plezieriger!”