De huisbankiers van FloraHolland staan kritischer tegenover de financiering van de veiling. Als ze zich niet houdt aan de doelen in Kompas en de cashflowplanning treffen de banken verdere maatregelen.
De veiling staat niet onder toezicht van bijzonder beheer, maar wordt wel intensiever gevolgd in de ontwikkeling van het bedrijf en de sector en moet hier ook regelmatig over rapporteren. Dit blijkt uit een bijlage van de uitnodiging voor een vergadering van de Adviesraad Bloemen op 23 januari.
De afgelopen maanden is FloraHolland met deze banken, in het kader van de reguliere financiering, herfinancieringen van €65 miljoen overeengekomen. Deze zijn deels benodigd voor de aankoop van de Ciccolella-panden en financiering van de kosten voor het meerjarenplan Kompas.
Omvangrijke vastgoedpositie
„De vier banken hebben in deze besprekingen duidelijk gemaakt dat FloraHolland onder intensiever toezicht staat”, laat manager Finance Martijn Meskers van FloraHolland in het schrijven weten. De zorg van de banken gaat over de ontwikkeling van de sector, het naar hun mening onderdruk staande business model van FloraHolland (omzetverschuiving van klok naar Connect) en de omvangrijke vastgoedpositie.
Bij het verlenen van deze herfinancieringen zijn de banken uitgegaan van de verwachte realisatie van het meerjarenplan Kompas inclusief de cashflowplanning. Dit betekent dat de banken ervan uitgaan dat de exploitatieresultaten worden behaald (inclusief de besparingen), dat de investeringen het gestelde maximale niveau niet zullen overschrijden en dat de leden de financieringsbijdrage conform plan zullen leveren.
„Het is nu belangrijk om te voldoen aan de verwachtingen, ons te houden aan de gestelde doelen beschreven in Kompas en de daarbij behorende cashflow planning. Als FloraHolland hier in negatieve zin van zal afwijken kan de bank anders gaan kijken naar de financiering en verdere maatregelen treffen”, aldus Meskers.