Voor voetballers een absoluut slecht bericht als je op de bank terechtkomt, tenzij je er bij Barcelona toch nog 5 miljoen mee verdient.
Maar voor veel Afrikanen is de bank het ultieme verblijf. Ook bij onze receptie staat een bank, want een bedrijf zonder echte bank is geen bedrijf.
Sowieso zijn de banken hier wat groter dan in Nederland. De armleuning is hier veel breder en kussens en zitvlak zijn zo groot dat je er alleen maar op kunt hangen of half liggen. Het Ikea-bankje dat al tien jaar in ons huis staat is maar een kleine jongen vergeleken met de protserige banken hier. Ons bankje zou het niet redden bij Barcelona en geen Afrikaan zou erop willen zitten omdat het ding geen allure heeft.
In de ochtend komen leveranciers of medewerkers die zich niet helemaal lekker voelen op onze bank bij de receptie zitten. Je kunt er hele vrachten mensen op kwijt die heel geduldig en blij blijven zitten totdat ze aan de beurt zijn. De receptie kan dan ook snel veranderen in een plek van ’openbaar maatschappelijk verkeer’ waarin iedereen tot een kluwen van mensen verweven is en niemand weet wat hij daar eigenlijk doet. Onze P&O-dame pakt daarom de zieke werknemers eruit en het management werkt snel de leveranciers af of de deur uit als ze geen afspraak hebben.
Notoire bankzitters zijn met name overheidsdienders. Die hebben dit verheven tot nationaal tijdverdrijf: bij een klant lekker op de bank plaatsnemen en om 4 uur ’s middags onverrichter zake naar huis keren en je kilometervergoeding opstrijken.
Een veel serieuzer probleem van bank zitten is bij je echte bank. Weet u nog die bank, met staatssteun overeind gehouden, die een sofa in hun advertenties hadden staan een aantal jaren terug? Nou banken hebben hier, net als in Nederland het ’bank zit’-syndroom. Geld overmaken van de ene naar de andere bank gebeurt niet op dezelfde dag, nee dat kan zomaar een paar dagen of zelfs twee weken duren. Ze gaan met je geld op de bank zitten en profiteren daarvan. Na veel gebel krijg je het dan wel weer en bieden ze hun excuses aan. Maar wat koop ik daar voor? Van mijn gemiste rente ik elk geval geen nieuwe bank.
Feico Smit, algemeen directeur Royal van Zanten in Oeganda