Anjer groeit hard in Colombia

Anjers zijn de belangrijkste snijbloemen wereldwijd, zowel in productie als consumptie. Colombia rukt op als productieland.

De productiewaarde voor anjers in Europa is 187 miljoen euro. De verwachting is dat het areaal in Europa daalt omdat het productieareaal al jaren afneemt.

Colombia is de grootste producent van anjers; er staat 1106 hectare. Negentig procent van de anjers wordt geëxporteerd. De Colombiaanse anjers gaan voornamelijk naar de VS (42%), daarnaast wordt een groot deel naar Japan (18%) Nederland (8%), Engeland en Rusland (7%) geëxporteerd.

De anjerteelt in de Verenigde Staten is gestopt nadat het handelsverdrag tussen de VS en Colombia werd ingesteld. „Er zijn nu helemaal geen kwekers meer in de VS. Vijftien jaar geleden waren dit er nog 150,” aldus marktspecialist Sheila Mahmood van Royal FloraHolland. In Colombia wordt zelf stekmateriaal opgekweekt en verstrekt. Colombia heeft een exportwaarde van 170 miljoen euro.

Symboliek
In Mexico worden veel kerken versierd in verband met Allerheiligen. De anjerproductie is de laatste jaren gedaald vanwege de economische crisis maar is nu stabiel.
Wereldwijd wordt er naar schatting 80% standaard anjer geteeld, en 20% trosanjer. De verwachting is dat de productie van trosanjer afneemt vanwege het oubollige imago.

„Er komt meer innovatie in de teelt van anjer. Qua types, bloemvormen, vaasleven en resistentie”, vertelt Sheila Mahmood. Rood, roze en wit zijn de meest geliefde types anjer. Deze drie kleuren zijn 60% van de totaal geteelde kleuren. Rood is de meest geteelde kleur. Ook bijzondere kleuren worden geteeld zoals terracotta.

Taarten
Exporteur Hamifleurs verhandelt veel anjers. Inkoper Pim Schox geeft aan dat vooral de grootbloemige anjer gebruikt wordt. “Het merendeel wordt verwerkt in boeketten en bij evenementen zoals trouwerijen. Zo hadden we laatst een order voor 20.000 anjers bij een huwelijk. Heel bijzonder. Ook maken ze er taarten van.”

Waar gaat de anjer zoal heen? “Naar Frankrijk, Rusland, Engeland en Italië. Bij Allerheiligen wordt hij bijvoorbeeld ook veel afgezet. Het imago van de anjer is echt verbeterd doordat er veel meer soorten en kleuren beschikbaar zijn dan vroeger.”

Bron: FloraHolland