Anco fuseert met Thaise veredelaar Suphachadiwong Orchids

Anco pure Vanda in Wateringen fuseert met de Thaise veredelaar Suphachadiwong Orchids. De nieuwe naam is Ansu. Beide partijen krijgen een aandeel van 50% in Ansu.  „We werken al jaren samen en dat voelt heel naturel. Waarom dan niet de volgende stap maken en samengaan?”

Anco, het bedrijf van Steef van Adrichem en Ed Helderman werkt al 25 jaar samen met Suphachadiwong Orchids. Nu gaan ze fuseren. Van Adrichem, Helderman, Heike en Tamlong  Suphachadiwong noemen het een logische stap in een natuurlijk proces dat al 25 jaar duurt.

Het voorstel voor een fusie kwam van de familie Suphachadiwong. Van Adrichem erkent er nooit eerder aan gedacht te hebben, maar vond het een goed idee. „We willen allebei hetzelfde dus waarom niet samengaan? Samen kunnen we de Europese markt controleren, want we zijn de enige met vanda in Europa.”

De fusie betekent niet dat Suphachadiwong als bedrijf ook in Ansu opgaat. De tak van de Vanda voor Europa gaat exclusief naar Ansu.  Anco pure Vanda gaat wel volledig op in Ansu. Andere activiteiten zoals de dendrobiums en phalaenopsis gaan gewoon door onder Suphachadiwong Orchids. In de toekomst gaan er ook enkele bijzondere planten exclusief naar Ansu , waarvan de nieuwe tillandsia concepten de eerste zijn. Wellicht volgen andere planten. Groene planten sluit Van Adrichem op termijn zeker niet uit.

Baby’s

Tamlong heeft de derde generatie vanda’s uit zijn veredeling voortgebracht. „Het zijn de baby’s van Tamlong en die wil hij niet zomaar aan een ander geven en wij willen heel graag met de nieuwe variëteiten aan de slag. We zouden het jammer vinden als een ander ermee start. Het is een win-win situatie”, legt Helderman uit.

Winst is er ook voor de Suphachadiwongs. „Wij hebben de markt voor vanda in handen en op die markt kunnen we ook makkelijk een nieuw concept voor tillandsia introduceren”, zegt Van Adrichem. „Om unieke planten te kunnen verkopen moet je unieke concepten ontwikkelen en je moet continu bewegen en steeds vernieuwen”, voegt Tamlong toe.

Was verregaande samenwerking niet genoeg? „Er zit echt een groot verschil tussen samenwerken en het vormen van een bedrijf”, zegt Van Adrichem stellig. „Tamlong ontwikkelt nieuwe variëteiten en onderhandelde vervolgens over royalty’s. Wij keken naar hoe we zo goedkoop mogelijk het plantmateriaal konden krijgen. Beiden keken naar het eigenbelang. We kunnen nu samen werken aan een concept. We hebben dezelfde belangen. De belangen van Ansu.”

Redacteur Arie-Frans Middelburg  sprak uitgebreid met Steef van Adrichem, Ed Helderman en Tamlong en Heike Suphachadiwong. Donderdag meer hierover in het Vakblad voor de Bloemisterij.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties