Voor gas is er deze week een kleine daling gezien. Dit kunnen we zien als een verlate reactie op de koersdaling van olie. Ook heeft het te maken met het grote aanbod. Afgelopen zomer zijn de gasopslagvelden volledig gevuld met goedkoop gas wat op dit moment gemakkelijk gebruikt kan worden om de grotere vraag op te vangen. De grotere vraag werd veroorzaakt door de relatief koude Europese weersomstandigheden.
De nieuwe president van Amerika, Donald Trump, heeft aangegeven een voorstander te zijn van fracking (schaliegas). Dit heeft niet direct invloed op de prijs van gas in Europa, maar uiteindelijk staat de poort hiermee open voor meer aanbod van brandstof op de wereldmarkt.
Elektriciteit
De lange termijn prijzen hebben een lichte daling laten zien. De spotmarkten hebben ook wat minder opwaartse druk ondervonden, maar zijn wel erg volatiel geworden. Ze kunnen soms naar grote hoogte schieten om vervolgens weer vrij snel te kunnen dalen.
Deze week zijn er rapporten verschenen over het te verwachten kolenverbruik van China voor de komende 5 jaren. De verwachting is dat China in 2020 voor 55% van de elektriciteitsbehoefte gebruik zal gaan maken van kolen. Op dit moment zijn ze voor een kleine 70% afhankelijk van kolen. Wel is er een toenemende vraag naar elektriciteit, waardoor het totale verbruik van kolen met 20% zal toenemen.
De prijs van kolen is zeer belangrijk voor de prijsvorming van elektriciteit en de vraag naar kolen lijkt groter te worden als we naar China kijken. Daarnaast hebben we ook nog India als land met een sterk groeipotentieel.
Olie
Deze week heeft de oliekoers standgehouden op ongeveer het zelfde niveau als een week geleden. Wel is, nadat Donald Trump verkozen was tot president, een sterke daling gezien van de koers. Een paar uur later was deze koersval al weer hersteld naar het bestaande niveau.
Volgens The International Energy Agency (IEA) zal de olieproductie in landen die geen deel uitmaken van oliekartel OPEC volgend jaar aanzienlijk harder stijgen dan eerder gedacht.
De OPEC heeft ook de verwachtingen voor de toekomst aangepast. De prijzen voor een vat ruwe olie zullen volgens de OPEC de komende vier jaar een stuk minder sterk herstellen dan aanvankelijk gedacht. Ook verwacht de OPEC haar marktaandeel mondiaal te kunnen opschroeven naar 37% (momenteel is dit 34%). Deze verwachting komt voort uit de overtuiging dat OPEC de olie goedkoper kan oppompen dan niet OPEC-landen. Voor 2020 vermoedt OPEC een olieprijs in de buurt van 60,- Amerikaanse dollars, dit staat in behoorlijk contrast met de eerdere voorspelling van 80,- Amerikaanse dollars.
Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl.