Broeiers en bollentelers van amaryllis reageren afwachtend op de ambities van Park Amaryllis uit Heiloo. Met nieuw sortiment en bollen die buiten op Nederlandse velden groeien, mikt dat bedrijf op een innovatieve teelt- en broeiwijze voor amaryllis.
Het amaryllisvak weet al geruime tijd van de ontwikkelingen van Park Amaryllis. Sinds kort maakt dat bedrijf meer bekend van zijn ambities en showt het zijn sortiment en broeimethode. Telers van amaryllisbollen in de kas – er zijn zo’n 7 professionele bollentelers – stellen dat Park Amaryllis de traditionele bollenhandel van amaryllis vooralsnog niet in de weg zit. Die handel is in augustus/september en dan groeien de bollen van Park Amaryllis nog buiten op de Nederlandse velden. En als die bollen van Park Amaryllis buiten machinaal gerooid worden zoals tulp, narcis en hyacint, kan je dan ieder bol wel net zo schoon en netjes krijgen als in de kasteelt, waar nog veel handwerk aan te pas komt? Voor droogverkoop moet de bol schoon zijn, het blad moet recht en op de juiste hoogte afgesneden zijn, etcetera. Lukt je dat machinaal?, vragen bollentelers zich af. Park Amaryllis zegt van wel. Het wil ook proeven gaan doen met het rooien van bollen in augustus/september voor vroege levering.
Marktvraag
Nog een vraag die speelt: is er voldoende vraag naar amaryllis in het voorjaar, de periode waarin Park Amaryllis vooral veel kansen ziet. Een bosje amaryllis kan wat hen betreft in kostprijs concurreren met een bos tulpen in die periode, mede door de vergelijkbare broeiwijze op prikbakken met water. Traditioneel is de meeste vraag naar snijamaryllis vooralsnog vooral in november en december. Voor de potcultuur is het afzetseizoen in de wintermaanden langer, maar zeker niet jaarrond. Is er überhaupt jaarrond vraag naar amaryllis, zo vragen telers zich af. En moet je niet vooral het bekende, seizoensmatige aspect van het bolgewas koesteren? Park Amaryllis stelt dat zij bij handelaren concrete belangstelling vernemen voor amaryllis buiten de traditionele seizoenen, mits er voldoende aantallen leverbaar zijn. Geen aanbod, geen vraag, maar wat als je wel aanbod hebt en geen vraag? ; kip-ei
Retailsegment bloemen
Telers weten dat Park Amaryllis zich richt op het retailsegment, met stelen die korter zijn dan van de meeste snijamaryllissen in de huidige markt. Ze zagen voor Valentijn bloemen van Park Amaryllis bij Royal FloraHolland verkocht worden voor maximaal €40 cent per steel. Kan dat uit? Wellicht wel, want de productie kan 220 stelen per m2 bedragen. Dat zo’n twee keer meer dan in de traditionele teeltwijze, waar de bollen vast in bedden staan. Telers weten ook dat de ’Park-bollen’ na de broeierij weer in de bollenteelt gebruikt worden, dus waarde behouden. Dat telt mee bij het bepalen van het rendement. Maar als de bollenteelt van klister tot leverbare bol 2, liefst 3 jaar duurt, hoe zit het dan met de kostprijs van die bol? En blijft het gewas buiten wel voldoende vrij van virussen en plagen als trips en wolluis? Concrete antwoorden op dit soort vragen komen inmiddels los. Diverse vakgenoten gaan daarom aan de slag met het sortiment en de bollen van Park Amaryllis. Wellicht is het een aanvulling, wellicht een alternatief voor importbollen of misschien de teeltwijze van de toekomst. Of het blijft een niche-segment zoals de Sonatini’s, een groep kleinbloemige amaryllissen die rond 2000 op de markt kwam.
Al 30 jaar bezig
Park Amaryllis is al zo’n 30 jaar bezig met het veredelen van een sortiment amaryllis waarvan de bollenteelt buiten in Nederland kan plaatsvinden. Dat is niet het enige afwijkende aan de traditionele teeltwijze met bollenteelt in verwarmde kassen. Ook de broeierij kan volgens Park Amaryllis anders. Niet langer bollen in bedden planten, zo’n 2-3 jaar continu in de vollegrond telen en jaarlijks prepareren voor bloei vanaf het najaar. Nee, jaarlijks in april buiten bollen planten en in november rooien. Daarna prepareren en bewaren tot de broeierij begint. En dat broeien voor de snijcultuur doe je met bollen in prikbakken, op water, net als bij de tulpenbroeierij.