In Nederland laait de discussie op dat we van het gas af moeten. Zo kun je zien dat China op dat gebied een volledig tijdperk achter loopt op Nederland. In China worden we gepusht om van de kolen af te gaan. En met recht. Kolen is echt niet meer van deze tijd.
De motivatie in Nederland is hoofdzakelijk tweeledig. De CO2- uitstoot, maar dat loopt al langer, en de aardbevingen in Groningen die veroorzaakt worden door het onttrekken van gas aan de bodem. Is ook wel logisch dat er aardbevingen komen. Je haalt iets uit de grond, maar stopt niets terug. Je krijgt een soort vacuüm. Dat wordt door de natuur wel weer opgelost, maar met het nodige schudden van het aardoppervlak als gevolg.
CO2 terug stoppen daar waar je gas uithaalt zou een oplossing zijn. Echter alleen op de korte termijn. Er kleven veel nadelen aan het ondergronds opslaan van CO2. CO2 is bijvoorbeeld niet inert en reageert anders met aards gesteente dan aardgas. En dat geeft weer allerlei problemen. Bovendien is het onder de grond stoppen van afval, wat CO2 voor een groot deel nog steeds is, sowieso net zo uit de tijd als het stoken van kolen.
Gas op zich is veel schoner dan kolen. Maar wel weer duurder. Uiteraard moet er naar alternatieven gezocht worden voor fossiele brandstoffen, maar op het moment denk ik dat de keuze om de Groningse gaskraan dicht te draaien vooral gebaseerd is op de aardbevingen. Een alternatief zou aardwarmte kunnen zijn. Ik ben niet bekend met deze techniek, maar kan me voorstellen dat daar behalve de investering ook andere haken en ogen aanzitten. En wat gebeurt er onder de grond als je heet water eruit trekt en koud water terugpompt? Als ik dat met mijn WOT’s doe zonder de druk goed te reguleren gaat het ook niet goed.
Hier in China zou ik maar wat graag de kolen aan de kant scheppen in plaats van in de ketels en op gas verdergaan. Veel fabrieken worden hier al toe verplicht. En kolenketels mogen alleen nog blijven draaien als er voldoende reiniging van de rookgassen plaatsvindt.
Over koolas wordt nog niet gesproken, maar dat komt ook nog wel. Koolas kan en wil je hier niet onder het railspad storten. 1 omdat we hier geen lorrie hebben. 2 Omdat alles wat je in de grond stopt je toch ooit weer een keer tegen komt en 3 omdat het best wat vervelende elementen bevat.
China is voor zijn gas afhankelijk van andere landen, het heeft ook nog lang geen uitgebreid netwerk van transportpijpen. Daar wordt hard aan gewerkt. Als Groningen in China lag was het allang onteigend en zou de focus volledig op de winning van gas liggen. En zolang er geen nucleaire krachtcentrale op gebouwd is nemen de Chinezen die paar lichte aardbevingen wel voor lief.
Cok Harteveld,
Directeur VandenBergRoseS China
Oei, meneer Harteveld, dit valt niet zo goed in onze provincie en dan heb ik het vooral over dat lichtvaardig uitgesproken zinnetje over die paar lichte aardbevingen…misschien wilt u binnenkort er eens een in levende lijve mee maken? Dit soort uitspraken kunnen we toevoegen aan die lange rij van vele, zoals enkele provinciegenoten optekenden op bezoek in de Randstad: jullie krijgen nu toch een zak geld en alles is nu toch geregeld? Ach, meneer Harteveld, was dat maar geen leugen, wij worden overstelpt met dode mussen die ook nog eens langzaam neer dalen…
Ach ja, zoveelste speculatie over Groningen. China is net iets groter san Nederland. Ze kunnen makkelijk een stukje missen qua oppervlakte. Maar dan nog……wat doe je met de Groningers zonder Groningen? En waarom zou je mensen van hun grond verbannen om daarna de aarde te plunderen. Uit de tijd dit soort milieu rampen induceren met de kennis die we nu hebben. De technieken zijn er om zonder fossiele brandstof een maatschappij in te richten waarin de mensheid bevrijd kan worden van de collectieve schuld aan de verzakking en verminking van de aarde.