Zolang de economische sancties waarmee president Erdogan dreigt er niet komen dan lijdt de Nederlandse sierteelt niet onder de Turkije-rel. Dat is de verwachting van Royal FloraHolland. De veiling steekt sinds anderhalf jaar veel tijd en energie in het land.
Een van de pijlers van het beleid in FloraHolland is om de handelsbarrières tussen Turkije en Nederland te slechten. Groot struikelblok voor de export van bloemen en planten zijn namelijk de hoge importheffingen op bloeiende planten (48,6%) en snijbloemen (24,5%). FloraHolland lobbyt al anderhalf jaar bij de Turkse overheid en standsorganisaties om de importheffingen naar beneden te krijgen.
Monique Heemskerk, business development FloraHolland, leidt het ‘Turkije-team’ dat uit zeven man bestaat. Zij zegt dat de lobby heel voorspoedig verloopt. Een traject dat normaliter 5 tot 7 jaar in beslag neemt, kan nu over anderhalf tot twee jaar klaar zijn.
„De Turkse rel heeft hier vooralsnog geen consequenties op of er moeten sancties worden afgekondigd”, zegt Heemskerk. Ze legt uit dat de Turken enorme ambities hebben op het gebied van de tuinbouw. Turkije wil haar export van bloemen en planten vergroten van 80 miljoen euro tot 500 miljoen euro in 2023. „En daar zijn Nederlandse kennis, uitgangsmateriaal en investeringen in productie en techniek voor nodig. Anders gaan ze dat nooit redden, dat besef is er wel in Turkije.”
Parallel aan de lobby wordt in Brussel wordt momenteel binnen de EU vergaderd om de Douane-Unie met Turkije uit te breiden. VBN en Union Fleurs zijn in Brussel bezig om te lobbyen om bloemen en planten hoog op de lijst te krijgen.
Volgens VBN’er Henk van Ginkel is de kans reëel dat de Douane-Unie uitgebreid wordt met bloemen en planten. Hij wijst erop dat het verlagen van de importbelasting op bloemen en planten beide landen voordelen oplevert. Hij vindt dan ook dat de rel gedeëscaleerd moet worden, dat is van belang voor de handelsbelangen.
Van Ginkel benadrukt dat het goed is dat de onderhandelingen in het EU-circuit plaatsvinden. Als Nederland direct met Turkije had moeten onderhandelen over de importheffingen dan was het over en sluiten geweest.
FloraHolland gaat ook zeker niet weg uit Turkije. „De potentie van de Turkse markt en de Turkse productie en de productiegebieden en de markten die erachter liggen verandert niet”, aldus Heemskerk.
Turkije is geen groot exportland voor Nederlandse bloemen en planten, jaarlijks gaat er voor een kleine €20 miljoen heen. FloraHolland investeert echter wel veel tijd en energie in het land omdat ze enorme mogelijkheden voor exporteurs om de export te vergroten of voor kwekers om er te gaan produceren. Ook kan Turkije vanwege haar gunstige ligging gaan dienen als draaischijf in de handel tussen Europa, Azië en Afrika.
In Turkije zijn ook veel toeleveranciers actief, met name in de groente. Zij hebben niet de vrees dat de Turkije-rel consequenties heeft. Handel en politiek zijn twee verschillende dingen, luidt het.
Lees meer over de Turkije-rel en de Nederlandse sierteelt in het Vakblad voor de Bloemisterij van aanstaande vrijdag.