Home Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Alles is onder de noemer duurzaam te scharen

Alles is onder de noemer duurzaam te scharen

0
Alles is onder de noemer duurzaam te scharen

Landbouwminister Schouten wil een omslag naar een kringlooplandbouw in 2030. Hieronder verstaat ze een sector waarin zo min mogelijk afval vrijkomt, waarin de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is en waar grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen worden benut.

De glastuinbouwsector sluit daar al naadloos op aan met haar streven naar een circulaire kas, aldus Glaskrachtvoorzitter Sjaak van der Tak. Maar hoe sluit het Nieuwe Telen (HNT) daarop aan, vroeg ik me af. Want in dezelfde week dat ik naar de visie van Schouten luisterde, was ik aanwezig in het Delphy Improvement Center waar een HNT-proef loopt in zamioculcas en dipladenia.

De vraag kan ikzelf niet beantwoorden. Bijna 20 jaar meelopen in de sector heeft me echter wel geleerd dat trends naar elkaar toe worden geredeneerd of gewoon een nieuwe naam krijgen. Niemand heeft het immers meer over een gesloten of semi-gesloten kas, maar over Het Nieuwe Telen. Trends komen dus vaak op hetzelfde neer en zijn met enige regelmaat oude wijn in nieuwe zakken.

De huidige gemeenschappelijke deler is duurzaamheid.

Wat al die termen ook gemeenschappelijk hebben, is dat ondernemers ze dienen waar te maken. En ook dan viert het positivisme altijd hoogtij. Want na snijbloemen en glasgroenten gaat HNT ook in potplanten duurzaamheidswinst opleveren.

Althans volgens onderzoekers en telers die er nauw bij betrokken zijn. Dat is ook zeker niet uitgesloten, maar het gros van de telers hoor je er (nog) niet over. Ze hebben er wellicht geen mening over of uiten die niet. Of misschien denken ze wel: geef mijn stokkie maar aan fikkie en wachten de volgende trend of term af.

Vorig artikel Hans Zijlstra gestart met voorbereidingen Fleurop-Interflora FTD World Cup
Volgend artikel Floral Jam op najaarsshow FloraZon
Peter van Leth is per 2001 in dienst bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Het is zijn vierde agrarische vakblad waar hij werkzaam is, na Het Loonbedrijf, De Fruitteelt en OOGST. Geboren en getogen in Utrecht lag een groene schoolkeuze niet direct voor de hand, maar bij beroepskeuzetesten op het atheneum kwamen groene opleidingsrichtingen toch steeds uit de bus. Hij koos voor de Rijks Hogere Tuinbouwschool in Utrecht. En is in die boeiende sector blijven hangen, niet middenin maar vanaf de zijlijn als journalist. Eigenlijk zou hij wel alle onderwerpen willen beetpakken om over te schrijven, maar toch met enige voorliefde voor ondernemerschap, personeelsbeleid, jong talent, gewasbescherming en veredeling.
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties